Снимка: Булфото, архив

Спецпрокуратурата е обвинила 7 души за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с незаконен износ на лекарства. Неин лидер е фармацевтът Амир Мохамед ал Хусайни. Той е задържан, като ще му се иска и постоянен арест.

Още по темата

Разследването, което е за пране на пари и данъчни престъпления, се води от 15 септември, като в хода на досъдебното производство са събрани достатъчно доказателства 7 човека да бъдат обвинени за участие в групата.

"Наблюдаващите прокурори възложиха на органите на НАП извършване на данъчни ревизии на 42 юридически лица", съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Според ръководителя на Специализираната прокуратура Иван Гешев има реална опасност лидерът Хусайни да се укрие.

Срещу сириеца имало дело в Софийския районен съд за измама, а в спецсъда - друго дело за данъчно престъпление. Той имал и една условна присъда.

Според прокурорите кръгът от обвиняеми не е изчерпан. В хода на разследването се проверяват 30 аптеки и 3 болници, като идеята е, ако има административни нарушения, да се съставят актове.

От прокуратурата обаче отказаха да кажат кои са проверяваните болници, но имало частни, държавни и общински.

При една от проверките били открити голям брой книжки от НЗОК, но тепърва ще се изяснява дали са нереални пациенти, като схемите за незаконния износ били най-разнообразни, никой не се ограничавал само в един вариант.

От Изпълнителната агенция по лекарствата казаха, че дружеството на Хусайни е проверявано през 2015 г., като тогава са констатирани много нарушения, имало много лекарства в опаковки, на които пишело на турски и румънски и за тях нямало легален начин да са във България. Тогава му била съставена глоба от 5000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase