Снимка: Dnes.bg

Тежки присъди за пловдивския топ адвокат Владимир Елдъров и таксиметровия бос Радослав Керанов в Пловдив. Те бяха признати за виновни, че са поръчали палежа на няколко коли и къщи, както и убийството на пловдивски адвокат.

7 години и 6 месеца затвор е присъдата, която Окръжният съд в Пловдив издаде за адвокат Елдъров. По време на заседанието бе изменена и мярката му за неотклонение в "задържане под стража" и с белезници той беше отведен от залата.

С половин година по-малко ще лежи съучастникът му Радослав Керанов, който в съучастие с адвоката са подбудили шампиона по бокс Мартин Поптолев да умъртви друг пловдивски адвокат.

Именно набелязаната жертва и Елдъров били конкуренти в дела за обезщетения на пострадали от катастрофи, за които застрахователните компания изплащат огромни обезщетения. Срещу юриста се води и дело  по обвинение, че е прибирал големи комисионни от роднините на загинали и пострадали при пътни инциденти.

"В крайна сметка синът ми ще бъде оправдан, защото не е виновен в нито едно от повдигнатите обвинения", заяви след съдебното заседание майката и адвокат на Владимир Елдъров – Даниела Елдърова.

Тя смята, че в случая става въпрос за обслужването на лични и корпоративни отношения.

Изпълнителите на поръчките получиха по-леки присъди, тъй като признаха вината си по време на делото и дадоха подробности за начините, по които са били извършени всички престъпления. Мартин Поптолев бе осъден на 7 години и половина лишаване от свобода, Светлин Спасов ще лежи 6 години, присъдата на Петьо Пенев е 4 години, също колкото и на Милко Доевски, който ще прекара 4 години зад решетките. Изненадващо Валери Бодурков бе обявен за невинен.

"За мен съдебният акт е справедлив и е показателен, а другите осъдени с по-малки присъди ще обмисля дали ще протестирам размера на наказанията им", заяви заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева.

Делото продължи 2 години, като веднъж бе прекратено, тъй като предишния съдия си направи отвод.

На всички признати за виновни, освен на Петьо Пенев, бяха сложени белезници незабавно още в съдебната зала. В. Елдъров, Керанов, Поптолев, Спасов и Доевски ще останат в ареста. Присъдите не са окончателни и подлежат на обжалване пред по-горна инстанция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase