Снимка: Reuters

Защо бившият военен Симеон Стоев е взел пистолета, с който се твърди, че се е самоубил бизнесмена Данаил Божилов в парка "Лаута" в Пловдив?

Отговорът, който 74-годишният мъж дал на разследващите, бил: "За да не го вземе друг", разказа говорителят на Окръжна прокуратура в Пловдив Галина Минчева.

Възрастният човек е сред хората, които са били в близост до трупа на Божилов в първоначалния момент, когато бил открит. На всички тях били взети натривки от ръцете, резултатите от които станали ясни онзи ден.

Още по темата

"Именно по ръцете на бившия военен са установени и барутни частици, които са попаднали там при вземането на оръжието на място", каза Минчева пред БНТ.

Говорителят на прокуратурата разясни, че преди разултатите от натривките да са станали ясни, Стоев е бил питан многократно за оръжието. През цялото време той отричал да го е виждал, а камо ли да го е взимал.

За откриването на оръжието и задържането на бившия военен бе съобщено вчера. Тогава стана ясно, че в дома на възрастния човек е намерен и друг незаконен пистолет. Апартаментът му пък буквално преливал от множество ненужни вещи и вехтории.

"При първоначалните разпити той категорично отричаше да е виждал оръжието, а след като бе намерено в дома му, той призна. Каза, че го е взел, за да не го вземе някой друг. Впоследствие обаче не го е предал, въпреки че е бил на място и въпреки че е викан за натривки", разказа Галина Минчева.

Тя обясни, че днес се очаква да се поиска задържане под стража за бившия военен, тъй като освен, че у него са намерени два незаконни пистолета, той сериозно е възпрепятствал разследването на смъртта на бизнесмена.

"По делото, по което мъжът е задържан, ще бъде извършена и експертиза, която да включва психологическо изследване", обясни още говорителят на прокуратурата. От него щяло да стане ясно дали мъжът има някакви проблеми и не е клептоман например.

Галина Минчева потвърди версията на прокуратурата и полицията, че към днешна дата всички данни сочат, че бизнесменът Данаил Божилов се е самоубил.

"Още на мястото при първия оглед, близо до трупа, е намерена гилза от огнестрелно оръжие. Оръжието действиелно не бе намерено към този момент. Направената впоследствие балестична експертиза категорична потвърждава, че тази гилза е от оръжието на починалия", обясни говорителката на прокуратурата.

Тя припомни и че е открито предсмъртно писмо от починалия, а експертиза категорично е доказала, че почеркът в него е на бизнесмена.

Данаил Божилов бе открит с куршум в сърцето на алея в пловдивския парк "Лаута" на 26 юли сутрита. Завързано до него бе намерено и кучето му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase