Снимка: bTV

Бившият военен, който бе задържан, защото взел пистолета до трупа на бизнесмена Данаил Божилов, обясни, че го направил, за да не попадне оръжието в наркомани.

"Взех пистолета, защото в парка е пълно с наркомани и щяха да се избият за него. Не съм го направил с умисъл, за да го открадна", каза Симеон Стоев.

74-годишният мъж се изправи пред Пловдивския районен съд днес, който пусна бившия военен под "домашен арест".

"Щях да го върна в полицията, но се стреснах като чух, че говорят за убийство. Помислих, че могат да обвинят мен", обясни още бай Симо, цитиран от "24 часа".

Адвокатът на Стоев, Пламен Бонев, потвърди казаното от бившия военен.

Още по темата

"Намерил го е и е обмислял да го върне. Но като чул по новините, че се разследва убийство, той се уплашил да не обвинят него", каза защитникът. Той обясни и че Бай Симо е болен от алцхаймер, паркинсон и има три стенда на сърцето.

"Не зная дали той е осъзнавал какво върши", каза адвокат Бонев.

Той разказа, че бившият граничар се е разхождал в парк Лаута и се е натъкнал на трупа на Данаил Божилов. Видял е пистолета и го е взел, защото имало много младежи и някой може да се нарани.

Вчера полицията обяви, че оръжието, причинило смъртта на Данаил Божилов на 26 юли, е открито в дома на възрастния мъж. Разследващите откриха още един пистолет в апартамента, препълнен иначе с вехтории и много ненужни вещи.

Днес адвокатът на Стоев обясни, че другото оръжие, открито в дома на бившия военен, е старо и неработещо, и е от времето, когато е бил на служба в армията.

"Колкото до това, че е взел цигарите на самоубилия се, смятам това за градски лакърдии", каза още защитникът. Той настоява за по-лека мярка на своя клиент - подписка.

"Г-жо съдия, искам по-лека мярка, да си бъда вкъщи и да се грижа за единствената ми дъщеря, аз съм половин човек и нямам лекарства", каза като последни думи Стоев. Според защитника му, ако бай Симо остане няколко месеца в ареста, това означава сигурна смърт.

"Как прокуратурата прецени, че един възрастен мъж, вдовец, изключително беден, ще се укрие. Къде? В Южна Африка при Братя Галеви?", попита защитникът.

Прокурор Пламен Георгиев обаче смята, че въпреки липсата на обременено съдебно минало, Симеон Стоев е с висока степен на обществена опасност.

"Държал е незаконно оръжие. Възпрепятствал е органите да разкрият престъплението. Бил е молен от полицаите многократно да посочи мястото на оръжието, но не го е направил. Пистолетът беше открит след обиск в дома му", каза прокурорът.

Но и според него с огледа на възрастта и здравословното състояние на Стоев може да му бъде наложена мярка "домашен арест".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase