Снимка: Кадър Youtube

Специализираното звено "Антикорупция" на Софийската градска прокуратура обвини бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов и шефа на  дирекцията по безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова за няколко престъпления.

Още по темата

Първото обвинение срещу Мартинов е за упражнена от него принуда спрямо търговец на месо. Целта била той да се разпореди със сумата от 15 500 лв., съобщиха от прокуратурата.

Второто обвинение е за отправена закана за убийство.

Мартинов е обвинен и за това, че заплашавал бизнесмена, че ще бъде арестуван, че ще му прати данъчни проверки на дружествата, за да "смачка фирмите му".

Така го принудил да се разпореди безвъзмездно с общо 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско месо и 60 килограма филе "Елена" и телешка пастърма.

Живко Мартинов е обвинен, че опитал да помогне на лице да бъде осуетено спрямо него наказателното преследване и да остане ненаказано. Извършеното престъпление е причиняване на смърт по непредпазливост на две лица при нарушаване на правилата на закона за движение по пътищата.

Ексдепутатът е обвинен, че през 2015 г. заплашил заместник-директора полицията в Добрич и началника на полицейското управление в Балчик да извършат действия по служба.

Живко Мартинов е с обвинение и за това, че през април тази година опитал принуди директора на ВиК в Добрич да уволни конкретен служител, както и да спре назначения и уволнения в дружеството за известен период от време, като злоупотребил с властта си като народен представител.

Спрямо Живко Мартинов е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 45 000 лева.

В хода на провежданото разследване прокурорите събрали доказателства и за извършено престъпление по служба от Розалина Брайкова, заемаща длъжността директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Добрич.

Днес тя е привлечена към наказателна отговорност за това, че на 13 юли е нарушила служебните си задължения като издала заповед за спиране на експлоатация на обект на дружество. Дружеството е собственост на лицето, което е сигнализирало прокуратурата за извършваната престъпна дейност от Живко Мартинов и по чийто сигнал е започнало настоящото разследване. Това лице е и свидетел по делото срещу него.

Заповедта е издадена без да са налице доказателства за оплаквания от храната, предлагана в обекта, направени от потребители, без да са налице данни за вредни за здравето последици от консумираната в обекта храна, без да са налице допуснати от търговеца нарушения, свързани с негодна за консумация храна.

В резултат на деянието са настъпили значителни вредни имуществени и неимуществени последици за дружеството, изразяващи се във финансови загуби и пропуснати ползи за периода, в който обектът не е могъл да извършва дейност.

Спрямо Брайкова е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5 000 лева.

Коментари Напиши коментар

68

Анонимен

преди 3 години

Je suis saucisse!

67

Анонимен

преди 3 години

Хайде този изгоря като бушон, а зад всичко стои Бат Боко, той *** суджука.

66

цацаров

преди 3 години

Нито един български журналист не си направи труда да навлезе в темата. Обещавам ви, че ще се получи много интересно четиво. Кой е Антон, кой е Харитов, кой е Рокера, от кого е назначен за Директор,Кое е безмозъчното същество на което Мартинов съсипал бизнеса? Предстои раздаването на картите по Водния цикъл, но залозите вече са сложени на масата. Някои си купиха последен модел Range Rover,на други им предстои да заемат новите си постове във ВиК. Поровете се , ще ви стане доста интересно.