Снимка: архив Булфото

Живко Мартинов, депутатът от ГЕРБ, който бе обвинен, че използва името на премиера заради 4 тона суджук, притискал свидетели. Той им оказвал натиск да не говорят пред разследващите органи.

Това обяви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова по скандала "Суджукгейт", който гръмна миналата седмица.

Още по темата

Тогава главният прокурор поиска имунитета на Мартинов заради спекулация с името на Борисов. Освен 4 това суджук депутатът си уредил и 60 кг пастърма "Елена" от името на премиера.

Арнаудова, екип прокурори от звено "Антикорупция" и 10 служители на бюро "Защита на свидетелите" са в Добрич. Причината са индикации за упражняване на натиск по отношение на лица, подали сигнали по случая с депутата и изразили опасения пред наблюдаващия прокурор, че може да им се случат "сравнително неблагоприятни неща", пише "Фокус".

"Обстоятелствата бяха определени и като съвпадение на събития, но това е дало основание да се потърси помощ и защита на свидетелите", обясни Арнаудова.

Тя обаче съобщи, че никой от свидетелите засега не е поискал закрила от МВР.

Говорителят на прокуратурата припомни още, че Мартинов е оказвал натиск на бивши служители на МВР, които са уволнени по негова заповед, тъй като отказали да прикрият катастрофа на заместник министър с две жертви.

Опитвал да окаже натиск и на окръжния прокурор.

Часове след избухването на скандала в петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на ръководството на партията в Добрич, депутат от където е Мартинов.

Днес се очаква шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов да обяви рокадата и да назове състава на новото временно ръководството на структурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase