Снимка: архив, БулФото

Министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев и бившият им колега Вежди Рашидов ще бъдат разпитвани по разследването за нецелесъобразното разходване на пари в НДК. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров и потвърди, че в четвъртък бившият директор на НДК - Мирослав Боршош, е призован, за да му бъде повдигнато обвинение. Главният прокурор допълни, че въпросното разследване е по сигнал на ДАНС, предаде БТА.

Утре Цацаров ще бъде изслушан и от създадената в парламента ресорна комисия. Обвинител номер едно уточни, че пред депутатите ще изнесе само онази информация, която наблюдаващият прокурор по делото сметне, че може да бъде оповестена.

Още по темата

Относно твърденията на Веселин Марешки, че се правят опити да му бъде отнет бизнесът с горива, Цацаров призова зам.-председателя на парламента да говори с имена и обеща, че ако такива бъдат посочени, тези хора ще бъдат разследвани. Иначе всичко се прави за целта на пропагандата, коментира Цацаров думите на Марешки.

Главният прокурор разговаря с вътрешния министър и с министъра на здравеопазването, както и с шефовете на най-големите болници в София, за мерките, които трябва да бъдат предприети след редицата нападения над лекари. Само от началото на тази година вече са регистрирани 52 такива случая, отчете здравният министър.

Статистиката на прокуратурата обаче посочва, че през 2014 г. са образувани пет дела, а са осъдени четирима души. През 2015 г. са образувани четири разследвания и само един е осъден. През миналата година за нападения над медицински лица има започнати само две дела.

Сред идеите, които са обсъждани на срещата, е възможността всички мобилни екипи да бъдат снабдени с паник бутон, чрез който да има директна връзка с охранителна фирма или полицията. Освен това ще бъдат определени и прокурори, чиито ресор ще бъдат болниците. Така те ще реагират максимално бързо при подаден сигнал, коментира още главният прокурор.

Тежката наказателна политика не е единственото средство за превенция, важна е охраната на болниците, каза още Цацаров. Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че министерството не може да е изцяло отговорно за сигурността в лечебните заведения и затова започва обследване на всички спешни отделения в болниците. Очаква се конкретни мерки да бъдат взети най-късно до Нова година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase