Снимка: архив "Булфото"

Специализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура вече разследва ръководството на НДК за финансови злоупотреби.

Досъдебното производство е образувано след проверка на ДАНС в Двореца, извършена след сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" до главния прокурор.

В справката се твърди, че част от отпуснатите на НДК средства за ремонта заради предстоящото европредседателство са използвани от изпълнителния директор за други цели и плащания за минали периоди.

Това обявиха от прокуратурата малко след като БСП обявиха в парламента, че ще сезират главния прокурор със сигнал за корупция в НДК заради изказванията на шефа му Мирослав Боршош и на вицепремиера Лиляна Павлова в скандала около Двореца.

Още по темата

На 17.05.2017 г. ДАНС са приключили проверката и са докладвали материалите на звеното "Антикорупция". На  08.06.2017г. е образувано досъдебно производство за  разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им, в нарушение на нормативни актове.

Назначена е и счетоводна експертиза за анализ на  начина на разходване на целеви средства от сметките на НДК.

"След получаване на заключението на експертизата, наблюдаващите прокурори от ще вземат решение относно по нататъшния ход на досъдебното производство и евентуалното наличие на предпоставки за повдигане на обвинения", се казва в съобщението на прокуратурата.

Междувременно БСП внесоха 59 депутатски подписа в парламента с искане за създаване на анкетна комисия, която да разследва скандала около НДК.

"Анкетната комисия трябва да се заеме с това да изясни спазват ли се сроковете за изпълнение за председателството; има ли нарушение на процедурата за обществени поръчки и дали те са проведени според закона; дали средствата се разходват целево, както са отпуснати. Относно твърденията на министъра и на шефа на НДК, комисията трябва да докаже имало ли е натиск. Боршош няма как да докаже сам притискали ли са го", обясни соцдепутатът Антон Кутев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase