Общ преглед

Руски гуру, издирван с червена бюлетина от Интерпол за убийство на малолетно дете, сексуални гаври с жени и мъчения на деца, бе задържан в Бургас.

Окръжният съд му наложи 40-дневен арест заради предстояща екстрадиция, а мярката бе потвърдена вчера и от апелативния съд.

Митрадевананда Свами, който е пребивавал в Бургас и София, е издирван по заповед за арест, издадена на 5 април тази година от съдия в районен съд в Москва.

Мъжът се издирва за убийство на малолетно дете, извършено на 18 юни 2016 г. в Русия.

Според руските властти има данни и за други престъпления, извършени от Митрадевананда – сексуално насилие и мъчения на деца. Освен това той е заподозрян в отвличане на 7-годишно дете, което е изчезнало от дома на баба си и дядо си в Москва през април м.г.

В материалите от Русия се сочи се, че 40-годишният мъж е лидер на криминална група, създадена с цел набиране чрез интернет на жени от Русия, Украйна и Беларус.

Момичетата са били принуждавани да прекратят всякакви контакти с техните близки, за да имат сексуални отношения само със Свами, да участват във филми с порнографско съдържание и да проституират в Европа, САЩ и Мексико.

"Всички обвинения срещу мен са лъжа. Това е абсолютно политическа работа. Аз ще искам политическо убежище в българия. Всички, които искат да се приближат до мен, до моето формирование, попадат в полезрението на Интерпол", заяви в съда Свами.

В съдебното заседание стана ясно, че руснакът е водач на формирование, което обединява стотици хора в социалните мрежи.

Според разследващите става дума за сектата "Каула Дхарма", за чийто гуру Свами се е провъзгласил.

Докато бил в Москва, той живеел с 10-15 момичета, свои наложнички, които задължително трябвало да правят секс с него. Гуруто ги убеждавал, че сексът е част от пътя, по който ще постигнат духовно извисяване, и ги снимал в порнофилми, които след това разпространявал чрез интернет.

Проверка на "24 часа" установи, че руснакът има собствен сайт “Каула Дхарма” и Youtube канал, създаден през 2012 г. В него той има хиляди последователи, пуска видеа, в които обяснява тайните на йогата и духовното израстване.

Във видеата Митрадевананда Свами стои на златен трон и е облечен в копринен халат. В много от клипчетата са снимани красиви момичета по бельо.

"Митрадевананда не е убиец на деца, но в Русия го преследват и искат да забранят формированието му. Ние сме много, практикуваме йога, но не правим просто някакви асани, а следваме духовен път", каза в кулоарите на бургаския съд млада рускиня, която се представи за Татяна.

"Много ми е тежко в ареста, аз съм йога и спя с вдигнати крака, а сега не мога. Ям само веднъж сутрин, а в ареста ме хранят 3 пъти на ден и ми дават много захар, а аз не ям захар", заяви руснакът.

Той потвърди искането на защитника си - адвокат Петър Димитров, да бъде пуснат под домашен арест, но съдът го остави зад решетките.

Не помогна дори копие от банкова сметка на руснака, открита в българска банка, от която ставало ясно, че той разполага с достатъчно средства, за да обезпечи пребиваването си в България.

От април 2016 г. Митрадевананда Свами законно пребивава в България, минал е през всички процедури в сектор "Миграция", където извършват задълбочени проверки на кандидатите.

На 29 май Свами сам се явил в полицията в Бургас и поискал удължаване на пребиваването си в България. Дал е всички необходими документи и те са били приети от служителка.

Лично Митрадевананда Свами е помолил да бъде извършена проверка дали не се издирва от руските власти, тъй като имал подобна информация, получена от приятели. Едва тогава станало ясно, че руснакът се търси от Интерпол, и е бил задържан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар