Снимка: архив, БТА

Спецпрокуратурата привлече като обвиняем Цветан Василев и още 17 души като обвиняеми за фалита на КТБ.

Бившият бос на банката, който повече от 2 години се укрива в съседна Сърбия, е обвинен в престъпление по чл. 321, ал. 3, предл. 2 и предл. 4, т. 1, вр. ал. 1 от НК; -престъпление по чл.203, ал.1, вр. чл.201, вр. чл.26, ал.1, вр. чл.20, ал.3 и ал.4, вр. ал.1 от НК. /за касата/; -деветдесет и пет престъпления по чл. 203, ал. 1, вр. чл. 201, вр. чл. 20, ал. 3 и ал. 4, вр. ал. 1 от НК; -четиридесет и девет престъпления по чл. 203, ал. 1, вр. чл. 201, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 3 и ал. 4, вр. ал. 1 от НК.

Още по темата

Преведено от съдебен език това означава, че Цветан Василев е обвинен като ръководител на организирана престъпна група, където предвиденото наказание е лишаване от свобода от три до десет години.

Другото обвинение срещу него е за длъжностно присвояване в особено големи размери, предвиденото наказание в НК е лишаване от свобода от десет до двадесет години.

Родното ФБР обяви, че екипът от прокурори и следователи са приключили действията по разследването и на всичките 18 обвинени са подвигнати "окончателни и прецизни обвинения", описани в над 5000 страници.

В хода на досъдебното производство са били разпитани повече от 400 свидетели. Изготвени са  90 експертизи от 27 вещи лица.

Обемът на събрания доказателствен материал заедно с веществените доказателства и приложенията надхвърля 1000 тома.

От спецпрокуратурата допълват още, че вчера е започнало предявяването на материалите по делото на обвиняемите и техните защитници.

Като обвиняеми по делото са привлечени: Цветан Василев – бивш собственик на фалиралата КТБ, Снежанка Велева – Стефанова, Маргарита Голева, Александър Панталеев, Красимир Хаджидинев, Георги Христов, Мария Димова, Борислава Тренева - Кючукова, Маргарита Петрова, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Илиан Зафиров, Георги Зяпков, Цветан Гунев, Румен Симеонов и Славияна Данаилова-Велева.

От родното ФБР настояват, че действията им по разследването по делото "КТБ" са приключили в кратки срокове предвид изключителната фактическа и правна сложност на казуса.

"Поради обществената значимост и интереса на огромен брой български граждани към хода на досъдебното производство, както и наложената от ръководството на Прокуратурата на Република България политика на откритост пред обществото за работата на институцията, след разрешение от наблюдаващите прокурори, ще публикуваме пълния текст на предявените обвинения от Специализираната прокуратура по делото КТБ", пишат от там и поясняват, че това ще се случи идните дни.

Dnes.bg припомня, че бомбата с КТБ "избухна" на 20 юни 2014-та, осем дни по-късно прокуратурата обвини задочно Цветан Василев за длъжностно присвояване на 206 милиона лева. Още същия ден той беше обявен за издирване от Интерпол.

Василев се предаде сам на властите в Сърбия на 16 септември същата година. От тогава той се подписва в полицейско управление в Белград като мярка, че няма да напусне страната или да се укрие. Паспортът му е отнет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase