Снимка: Булфото, архив

Целта на бившия финансов министър Симеон Дянков при приватизацията на държавите дялове от EVN е била фирмата "Булброкърс" да се облагодетелства и да получи 1 276 680 лева. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Аранудова.

По-рано днес в 10 часа Дянков бе обвинен в престъпление по служба във връзка с приватизацията на електроразпределителното дружество EVN.

Още по темата

Престъплението е извършено в периода май-юни 2011 година.

Дянков превишил властта си и е разпоредил на Агенцията за приватизация – инвестиционният посредник по сделката, т.е "Булброкърс", да изготви оценка, а не независим оценител.

Симеон Дянков е имал съучастник и това е бил Иво Прокопиев, обясни Арнаудова.

Издателят на "Капитал" бе обвинен по същото дело пред дни. Прокопиев е бил едновременно помагач и подбудител, твърдят от обвинението.

Той давал съвети, разяснения и е оказвал помощ точно по какъв начин да бъде продаден дела на държавата от 33% в EVN. От занижената цена на акциите щетата е в размер на 20,8 млн лева.

"Според СГП са налице достатъчно доказателства както свидетелски показания, така и писмени документи за наличие на общност на умисъла между двамата", каза Арнаудова.

По думите й престъплението се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 3 000 до 5 000 лева.

Обвинението срещу Прокопиев се състои в това, че е подбудил и подпомогнал Симеон Дянков да извърши престъплението по служба, като е давал съвети, разяснения и е оказвал помощ точно по този начин да бъдат продадени 33% държавни акции в EVN Електроразпределение България, уточни Анраудова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase