Снимка: архив Bulphoto

Бивш финансов министър напусна сградата на столичното следствие, след като престоя в нея 1 час. Той си излезе по същия начин както и дойде - с автомобил "Мерцедес", придружен от адвоката си Марин Марковски.

От Столичната прокуратура съобщиха, че на Симеон Дянков е наложена мярка за неотклонение "подписка".

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия финансов министър във връзка с разследването, по което са обвинени и бившият икономически министър Трайчо Трайков и бизнесменът Иво Прокопиев - за умишлена безстопанственост при продажба на остатъчния пакет акции на ЕVN през 2011 г.

В отговор Дянков публикува позиция в своя личен профил в социалната мрежа Facebook, в която заяви, че действията му като вицепремиер и финансов министър са били в съответствие с действащите закони и в защита на държавния интерес, както и декларира, че е готов да съдействие на компетентните институции по всички интересуващи ги въпроси.

Според прокуратурата от действията му е налице щета от над 8 млн. лв.

Разследването срещу бившия министър на икономиката Трайчо Трайков е за продажба на занижени цени на държавния пакет акции в EVN. Прокуратурата е установила, че парите вместо в Сребърния фонд са отишли в специално създадената Държавна консолидационна компания.

Така, според прокуратурата, са били ощетени българските пенсионери, а постъпленията са отишли директно в бюджета. Създаването на тази компания е станало по предложение на Трайков и Дянков с решение на Министерския съвет и ако се наложи, прокуратурата ще разпита министри от тогавашния кабинет, за да се изясни как е било взето това решение.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова вчера даде първите официални подробности за разследването, започнало през 2014 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase