Починалата Десислава със съпруга си и голямото им дете. Снимка: Дарик

В началото на новата 2017 г. Апелативният съд в Търново ще се произнесе ще влязат ли в затвора двама акушер-гинеколози от Габрово за причинена смърт на родилка и бебето й.

Бившият шеф на АГ отделението в МОБАЛ "Д-р Тота Венкова" д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са подсъдими за причинена смърт по немарливост на повече от едно лице след грубо нарушаване на медицинските стандарти.

Окръжният съд в Габрово вече ги призна за виновни за трагедията с 30-годишната Десислава Манолова и новороденото й момченце, която се случи преди повече от 3 години.

Д-р Ангелов получи 5 години затвор и бе лишен от лекарски права за същия период. Д-р Колева отнесе условна присъда от 3 години и отнемане на право да практикува за 3 г.

Лекарите обжалваха на втора инстанция, а в края на ноември апелативните магистрати обявиха делото за решаване.

"Бях свидетел как Десислава Манолова поиска да й бъде направено секцио по време на визитация на 23 септември 2013 г., но завеждащият й отговори, че това ще се реши допълнително. Не ми е нареждано да извърша оперативно родоразрешение. Ако беше направено секцио още предишния ден, а не д-р Ангелов като завеждащ и дежурен лекар да я оставя без никакви указания, голяма е била вероятността тя да бъде жива и бебето да е с минимални увреждания" - заяви в съдебната зала в Търново д-р Севдалина Колева, цитирана от "24 часа".

"Оставиха я да умре насила. На 9 септември й бе термина. По нейни изчисления трябваше да роди между 14-15 септември.Какво чакаха до 26 септември", обърна се към съда бащата на Десислава Николай Манолов, като едва сдържаше сълзите си.

Той, съпругата му и мъжът на Десислава - Станислав Иванов са частни обвинители в процеса.

30-годишната Десислава Манолова и новороденото и момченце издъхнали след серия лекарски грешка, нарушения на медицинските стандарти и бездействие от страна на двамата обвиняеми, сочат общо 3 експертизи, правени по случая.

Бременната в 9-ия месец жена е приета в областната болница "Д-р Тота Венкова" на 12 септември 2013 г. след преносване. Това е второ раждане за младата висшистка и нищо през 9-те месеца на износване на плода не предвещава фаталния изход.

Две седмици няма назначен лекуващ лекар, прогноза за раждане и план за акушерско поведение, стана ясно по делото. Така до 25 септември вечерта, когато бременната вдига 39,5 градуса температура, втриса я. Дежурен е именно шефът на отделението д-р Ангелов.

Според показанията на друга родилка от стаята на Десислава, той обаче не е преглеждал жената. Тя от дни има възпаление на ръката от абокат. Всъщност Деси развива тежка бронхопневмония, причинена от смъртоносен стафилокок, с който е заразена в отделението, категорични са вещите лица. На сутринта Десислава вече трудно диша. Лекарят вписва в историята на бременността, "за евентуално оперативно родоразрешение" и си тръгва, но поелата дежурството д-р Колева не предприема цезарово сечение.

Според нея раждането вече е започнало по естествен път, а високата температура правела евентуална операция "самоубийствена".

Момченцето се ражда в 13 ч. на 26 септември, но издъхва часове по-късно, аутопсията показва дълбока аспирация на околоплодни води.

Още на 25 септември изследване показва настъпило страдание на плода. Родилката развива сепсис и умира в университетската болница в Плевен на 4 октомври.

Коментари Напиши коментар

34

Лекар

преди 5 години

Докато прокурори и сдии взимат по 3000лв заплати а лекарите по 600 така ще е.За каквото плаща те това получавате ,***

33

niki

преди 5 години

В ВG няма лекари - има само ЕТ ЕООД !!!!!!!!!!!

32

Нас

преди 5 години

Време е някой да е зад решетките!!! Брадчедите ,затова налитат на бой!