Снимка: архив Булфото

Четиригодишният Христо Велински е изглеждал като блъснат от мотор след "грижата" на двамата тийнейджъри, на които бил поверен. Това стана ясно по време на поредното заседание по делото срещу  Патрик Първев и Александър Донов. Младежите са обвинени в опит за убийство на детето.

Историята на малкия Еци разтресе България през юли миналата година. Тогава детето бе прието в кома и с опасност за живота в "Пирогов". Разследването тогава установи, че то е било пребито от Патрик и Александър. Двамата били наети от майката на Христо да се грижат за него докато тя е извън България.

Още по темата

Жената е цигуларка и често пътувала зад граница, за да работи. Тя се доверила на Александър, защото познавала баща му. Патрик пък бил приятел на Александър и идвал често в дома на момчето.

Еци системно е бил малтретиран от тийнейджърите, стана ясно днес от показанията на няколко лекари по делото.

Според Соня Чакърова от Бърза помощ, когато екипът отишъл на адреса, детето изглеждало като паднало или блъснато от велосипед или мотор. То било в безсъзнание с хематоми и категорично не можело да се каже, че е паднало от легло, пише БТА.

Неврохирургът от "Пирогов" Милко Милев обясни, че детето е прието с много травми, едната му зеница била разширена, имало и кръвоизлив.

За следващото съдебно заседание на 10 януари съдът поиска да се яви майката на детето - Невена Велинска. Адвокатът й обясни, че тя е в чужбина по работа до края на февруари. Защитата на майката е предявила иск за по 100 000 лева кръвнина към тийнейджърите.

Защитата коментира извън съдебна зала, че няма видеозаписи и снимки, на които да се вижда насилие над Христо. Патрик е бил помолен да отиде в апартамента, а основните грижи са се полагали от Александър.

Прокурорът по делото обаче беше категоричен, че все пак видеозаписи има и те ще бъдат представени по делото през януари. Според обвинението травмите на детето са нанесени и от двамата младежи.

Днес Първев и Донов поискаха да излязат от ареста, за да ходят на училище. Съдът обаче не уважи искането им.

Пред съда днес бащата на Александър разказа, че майката на Еци е знаела за присъствието на Патрик в апартамента. Тя единствено заръчала на Александър да не прекалява с гостуванията и да не вдига шумни партита.

Съседка на музикантката пък разказа за минутите след побоя на детето. Тя обясни, че вечерта на 21 юни м.г. Александър и Патрик позвънили на вратата й и казали, че на Ети му станало нещо, пише "24 часа".

Тя отишла и заварила детето в "нещо като безсъзнание" по думите й пред съда. Извикала Спешна помощ и набрала майката. Детето не реагирала на гласа на майка си, който чуло по високоговорител, но когато я видяло при последвалия видео разговор започнало да издава стонове, а устата му се изкривила.

Когато дошла Бърза помощ Донов занесъл детето на ръце до линейката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase