Васил Спасов и Георги Николов. Снимка: "24 часа"

44-годишен мъж, баща на 6 деца, е бил убит зверски за няколко кочана царевица. Жестоката история се е разиграла миналата година в пазарджишкото село Братаница, а днес убийците получиха присъди от общо 44 години затвор.

Васил Спасов, който е син на кмета на селото и Георги Николов получиха по 16 години затвор. Съучастникът им Илиян Найденов ще лежи година по-малко.

Тримата солидарно трябва да платят и 350 хиляди лв. кръвнина на вдовицата на убития и шесте им малолетни деца на възраст от 3 до 13години, пише "24 часа".

На 6 декември, м.г. жертвата, Йордан Асенов, отишъл с каруца и две от децата си на обрана нива с царевица, за да търси несъбрани кочани. Малко по-късно с кола там пристигат Васил Спасов и Георги Николов. Без много обяснения двамата мъже започват да бият Йордан Асенов пред очите на децата му. Хлапетата бягат с каруцата от страх и изоставят баща си.

Жертвата е натоварен на колата от биячите си и откаран в имот на Илиян Найденов край близкото село Ляхово. Там мъжът бил затворен в нещо като клетка.

Според свидетели Йордан е бил смазан от бой и издавал само гърлени звуци. По-късно е изхвърлен в напоителен канал край Братаница, където тялото му е открито три месеца по-късно - през февруари тази година.

Според съдебно -медицинската експертиза Асенов е бил все още жив, когато е хвърлен във водата.

Веднага след произнасянето на присъдата по нареждане на съдия Ирина Джунева осъдения Илиян Найденов, който до този момент единствен от обвиняемите бе на свобода срещу парична гаранция, бе задържан и отведен с двамата си съучастници в следствения арест на затвора.

Присъдата на пазарджишките магистрати може да се обжалва пред апелативния съд в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase