Снимка: Булфото, архив

Варненският апелативен съд потвърди 17-годишна присъда на Васил Петров и 16 години лишаване от свобода за Антон Истатков заради съучастието им умишлено да убият през 2011 година студента от Морско училище Манол Марков.

Тази присъда беше произнесена в края на ноември 2012 година от Варненския окръжен съд. Тогава първата съдебна инстанция призна вината на Васил Петров за още две тежки престъпления - за причинените средни телесни повреди на други двама студенти от ВВМУ - Георги Иванов и на Михаил Михалев и му присъди 6 години затвор.

Петров трябва да изтърпи по-тежкото от наложените наказания - 17 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим, уточниха от пресслужбата на съда.

Пресслужбата на съда припомня, че тримата студенти от ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" се срещнали със своите нападатели в заведение за дюнери, в района на Червения площад.

Студентите от Морско училище не отговорили на първоначалната враждебност на подсъдимите, които си тръгнали първи от заведението. По-късно Петров и Истатков се върнали да търсят младежите и разбрали в каква посока се оттеглили студентите.

Настигнали ги и с предварително приготвен предмет, който свидетелите оприличили на бухалка започнали да малтретират студентите. Първият, когото Васил повалил с бухалката бил Михаил. От удара по главата младежът загубил съзнание.

Васил се нахвърлил и върху Георги, който също след удари в главата паднал безпомощен на земята. Най-тежко от тримата студенти пострадал Манол. Двамата нападатели го повалили на земята с бухалката, а Петров нанасял ударите с крака и с ръце.

Побоят бил брутален и продължителен. След като Манол престанал да реагира, Петров и Истатков нанесли още няколко удара и се отдалечили от телата на пострадалите младежи. Граждани съобщили за побоя в полицията.

По-късно експертите били категорични, че най-тежко пострадалият бил Манол - със счупване на черепа, с разкъсно-контузна рана на главата, с контузия на мозъка, с остър хематом на твърдата мозъчна обвивка и с десетки още наранявания по главата и тялото.

Двамата му състуденти Васил и Георги са били с натрошени челюсти, избити зъби и други травми в главите.

Решението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава 17-годишната присъда на Васил Петров и 16 години лишаване от свобода за Антон Истатков, заради опита в съучастие като съизвършители, по хулигански подбуди умишлено да убият през 2011 година Манол Марков подлежи на обжалване в 15 дневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase