Снимка: архив Bulphoto

По 32 досъдебни производства за насилие над животни са работили столичните полицаи от януари 2015 до април 2016 г., показват данните на СДВР.

10 дела за насилие над четириноги е образувала Софийската районна прокуратура от началото на тази година. 20 са били през миналата, като три от тях са приключили с присъди. Едното наказание е глоба, другото - условна присъда, а по третото подсъдимият е оправдан.

Над 200 са случаите за жестокост над животни, които са разследвали униформените в цялата страна през 2015 г., пише "24 часа".

Един от последните примери за садизъм над четириного е от 27 април. Тогава в социалните мрежи се появиха снимки на котенце с отрязани лапички. На фотосите се вижда как от телцето на животинчето се подават кости и месо.

"Това бебе е само на дни, а вече е опитало жестокостите на човешкия свят. Какъв изрод трябва да си, че да извършиш подобно нещо като отрязване на лапичките на тази шепа живот", написа във Facebook жената, подала сигнала.

Софийската районна прокуратура започна проверка, след която ще прецени има ли данни за престъпление. По-късно се оказа, че случаят е от Видин.

Осъдените за жестокост над животни обаче са едва 80. По данни на прокуратурата от 2011 г. до средата на миналата година те са били 72-ма. Промените, в Наказателния кодекс, според които жестокостта срещу животни е престъпление, са от преди пет години. Поводът за въвеждането на поправките бе садизмът над кучето Мима през 2010 г. Тогава то бе намерено с отрязани крака.

Според един от текстовете изтезаването или умъртвяването на гръбначно се наказва със затвор до 1 г. и глоба от 1000 до 3000 лв. Когато това е извършено с особена жестокост или на публично място, наказанието е затвор до 3 г. и глоба до 5000 лв.

Подобно на станалото с Мима е и случай в софийското с. Мирково. Жена подава сигнал за куче, чиято предна лапичка е отсечена с брадва. Според Явор Гечев от фондация “Четири лапи” тя първо потърсила полицията, но оттам отказали да приемат сигнала. След това се обърнала към прокуратурата.

"По селата полицията не е подготвена да изпълнява задълженията си по отношение на насилието над животни", смята Гечев. Засега във всяка областна дирекция има полицаи, които приоритетно се занимават с престъпленията спрямо животни, но разследват и други случаи.

"Настояваме да няма смесване и разследващите, които са определени да работят върху случаи на насилие над животни, да се занимават само с тях", казва Гечев. Той обаче признава, че през последните 2 г. има активност на полицията и прокуратурата.

"Проблемът е, че нашият НК дава най-вече условни присъди, а това са хора с поведенчески отклонения и тяхното място е в затвора", смята Явор Гечев.

По данни на фондацията напоследък зачестявали и убийствата на коне в незаконни кланици, най-вече заради месото. Престъплението обаче трудно се разкривало, защото конете не били регистрирани.

Друг е проблемът и с организираните боеве. Гранична полиция и униформени от Банско са успели да спрат организиран бой между кучета във ферма край курортното градче преди два месеца.

"Акцията бе успешна и бяха задържани около 20 човека, между които и чужденци", казва Явор Гечев. Той и хората му били повикани от полицаите, в случай че някое от четириногите има нужда от помощ. Полицаите нахлули във фермата по време на самия бой и успели да предотвратят смъртта на някое от кучетата.

Според НК организирането на бой между животни, както и отглеждането им за битки също е престъпление. За него законът предвижда до 5 г. затвор и до 10 хил. лв. глоба.

Напоследък питбулите излизали от мода и все по-често се разигравали боеве между по-едри животни като кангали и алабаи. Алабаят е овчарско куче, което достига до 70-80 кг, подобни размери има и кангалът. Причината била, че докато преди на боевете пристигали много хора от Сърбия, сега за подобни "развлечения" идвали доста граждани на бившите съветски републики. Там обаче питбулът не бил толкова популярен, а на почит били по-големите кучета.

"Лошото е, че хората ги е страх да подават информация от първо лице за организирани боеве, защото те се провеждат в изключително тесен кръг, лесно може да се разбере откъде идва сигналът и организаторът да отмъсти", казва Гечев. До него достигала информация за боеве край Пазарджик, Банско, Асеновград.

Сумите, които се разиграват на подобни места, са петцифрени, защото в самото животно са вложени изключително много пари. Преди битка то било захранвано с анаболи и добавки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase