Снимка: Reuters

Глоба от 1500 лв. наложи Районният съд в Търговище на мъж, убил куче, което било обучено да намира трюфели.

Животното било простреляно с пневматична пушка на центъра на търговищкото село Росина на 2 октомври миналата година. Свидетели на убийството станали и деца, пише в. "Труд".

Мъжът от Разград, който имал магазин в селото, се ядосал на кучето, което обикаляло наоколо, въпреки че си имало стопанин. Гръмнал с пушката по животното и му причинил рана в коремната област и кръвоизлив.

Деянието било извършено по особено мъчителен за кучето начин на публично място пред кметството на селото.

Вещо лице излязло със заключение, че щетата на собственика е 500 лв. Кучето не било специална порода, но било обучено да намира трюфели.

Обвиненият за смъртта му се признал за виновен и не са изслушвани свидетели, съобщиха от прокуратурата. Да разкаже какво е станало било готово дори 9-годишно дете, за което бил осигурен психолог.

Преди делото обаче търговецът представил разписка, че е платил 500 лв. на стопанина на кучето.

Съдът наложил на мъжа административна санкция - глоба от 1500 лв. Той трябва да плати и 48 лв. разноски по досъдебното производство и 30 лв. разходи на свидетелите и за психолог.

Пневматичната пушка, марка "Славия 631", която послужила за извършване на престъплението, се отнема в полза на държавата.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Търговище.
 

Коментари Напиши коментар

27

Американ

преди 4 години

Кога най-после в Блгрст***н ще се почне да се прилага законът псетата да са на каишка!? Тогава няма да има убити такива. Тази присъда е гадно лицемерна. Както и много други неща в страната.

26

Шаран БГ

преди 4 години

След като е застрелял свободно скитащо куче / АКО ЩЕ ДА Е ОБУЧЕНО ДА ДИРИ ДОРИ ЖЪЛТИЦИ/ , човекът трябва да получи обезщетение: за загубено време, за психически стрес, за джепане,за шомпол на пушката,за *** за протриване на цевта!!!Освен това Президентът на РБ трябва да го награди пред същите тези деца, пред които го е прострелял това псе, за опазване на природата, хората и населеното място от носители на зарази и тении!! Ако пък гръмне стопанина на кучето най-много да получи условна, нали ?

25

анонимен !!

преди 4 години

Ако има деца и убият едното му дете , този престъпник ще иска убиеца да лежи до живот , а сега нека той да лежи до живот.Какво му е направило едно невинно същество.Такива ако мога да ги нарека хора заслужават да лежат в затвор до живот , а другото решение е да го убият пред всички хора и той да умира мъчително , както кучето :(