Снимка: Dnes.bg

Пловдивският окръжен съд остави с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" извършителите на грабежа над 94-годишната Дона Чернева от Ръжево Конаре. Мъжете на 27 и 31 години биха, след което отнеха от старицата сумата от 50 лева. 

Още по темата
Двамата нападатели старателно планирали кога и как да нападнат старицата от село Ръжево Конаре. Те набелязали къща в края на селото и проследили жертвата кога взима пенсията. Нападнали точно, когато знаели, че няма да има кой да й помогне.

"Според мен това причинено от тях насилие, което е довело до толкова травми по главата, крайниците и тялото на жената, е напълно безпричинно”, заяви пред Dnes.bg зам.-окръжния прокурор на Пловдив Галина Андреева.

Андон Митев е човекът, душил баба Дона. Наскоро той е изтърпял 6-годишна присъда за убийство на пенсионер от съседното село заради два лева. В съдебната зала поиска да излезе на свобода срещу гаранция от 500 лева и обещание, че повече така няма да прави.

"Съжалявам, повече така няма да правя", каза в съдебната зала Андон Митев. На въпрос на съдията срещу колко лева иска да излезе на свобода, той отговори – срещу 500 лева. За да чуят решението на съда, в залата присъстваха и граждани.

”Трябва да има смъртна присъда за тези, смъртна!”, заяви присъстващият в залата Георги Тренчев.

Пълна проверка на камерите в района, както и на състоянието на уличното осветление, ще разпоредят от Районната прокуратура в Пловдив.

"Това трябва да се случи особено в малките улици на села, където имаме масово обезлюдяване”, заяви районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова.

Нападателите на баба Дона остават в ареста за постоянно. Те могат да обжалват мярката си за неотклонение пред Апелативния съд. Направили са пълни самопризнания до момента, а разследващите са открити в дома на Андон Митев и остатъци от маската, която лично си направил, за да си прикрие лицето.

Него го грози затвор между 5 и 10 години заради убийството, което има зад гърба си. Колегата му, с когото пасели крави в Ръжево Конаре – Георги Лазаров, може да получи от 1 до 10 години затвор. Той вече е осъждан за взломна кражба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase