Снимка: Булфото, архив

Следователят Бойко Атанасов твърди, че в Столичното следствие има наказателни бригади за политически поръчки.

Той обвини прокуратурата, че действа като "шпиц команда", така че да държат в подчинение със заведени уж срещу неизвестен извършител дела министри и депутати.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на част от твърденията на Атанасов.
 
"Твърдя, че разследвания на дела, които са свързани с престъпления по високите етажи на властта, се извършват от органи, които са различни от законовите. Делата трябва да се разпределят в органи на съдебната власт. В момента обаче те се разпределят в сектори – такива органи не съществуват", обясни Бойко Атанасов пред Нова телевизия.
 
Според него има група обвинители, които притискат политици и те са пряко подчинени на главния прокурор.
 
"Самият аз съм бил част от такава "шпиц команда". Делата, които се водят до момента срещу представители на държавното управление са срещу неизвестен извършител. Нито едно от тях не се води срещу конкретно лице. Едно от тях е делото за Авиоотряд 28, което бе срещу Бойко Борисов", каза още Атанасов.
 
"Работих по дело срещу депутата от ДПС от предишното Народно събрание Емил Иванов. Два пъти предложих да бъде повдигнато обвинение и да му се отнеме имунитета. Вместо това, аз бях отстранен, а същият този депутат стана областен управител”, посочи като пример следователят.  
 
На въпрос защо чак сега проговаря, Бойко Атанасов заяви, че той не е спирал да говори от 2004 г. насам, но до момента прокуратурата не е разследвала себе си. 

Той отрече да е участвал в преговори за постове срещу определени гаранции, въпреки че такива са му предлагани.
 
"Обръщам се към всички колеги да разчупят оковите, защото е крайно време. Ако продължават по този начин да се страхуват, системата няма да се промени", призова следователят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase