Снимка: Архив Булфото

"Властта на прокуратурата е огромна, може да ме даде на съд, може да ме задържи...Аз казвам, че не съм извършила престъпленията, в които ме обвинява прокуратурата", заяви съдия Румяна Ченалова.

По-рано тази седмица Висшият съдебен съвет наложи дисциплинарно уволнение на съдия Румяна Ченалова заради случая "Белведере". Срещу Ченалова бяха образувани няколко проверки и й беше повдигнато обвинение за документално престъпление.

Още по темата

Прокуратурата повдигна и ново обвинение на магистрата и заради делото за убийството пред дискотека "Соло". Тя е разследвана от звеното "Антикорупция", че не се е съобразила с искането на СГС да бъде удължена забраната на осъдения Илиян Тодоров за напускане на страната.

"Не мисля, че съм дяволът на съдебната система, но поради една или друга причина се получава така", допълни Ченалова.

Според нея гражданите могат сами да преценят, че не тя е "туморът на съдебната система".

"Знаех, че решението на ВСС ще бъде такова, приех го спокойно", каза Ченалова по повод дисциплинарното си уволнение. Тя допълни, че ще обжалва решението на ВСС, защото била убедена, че нито един от гласувалите не е имал време да се запознае със съдържанието на документите.

"Ще обжалвам, защото има много некоректно поднесени факти и неверни твърдения", каза още Ченалова.

"Сезирала съм европейските институции за важни политически фигури и главния прокурор, а след това беше образувано първото дело срещу мен", допълни тя. "Виждайки нещата, които се случват и въобще начина, по който се случват, аз ще положа всички усилия да направя нещо, за да защитя тези права", заяви Ченалова.

Две каки си говорят

Ченалова коментира и изтеклите записи на разговорите между нея и бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева.

"Тези записи излязоха по времето когато започна делото "Червеи" и в тях се прокрадва идеята, че съдия Владимира Янева не е толкова виновна за ситуацията по делото „Червеи”, каза Ченалова.

Тя допълни, че не е сигурна дали тези записи са резултат само от един разговор. "Дали са манипулирани от тяхното поднасяне и изразяване, нямам специални знания", допълни тя.

"Аз не съм правила тези записи, нито съм публикувала тези записи", каза Ченалова по повод намека на главния прокурор Сотир Цацаров. "Резултат от всичко това е създаването на негативи за мен. Аз не съм толкова глупава, че да извършвам подобни действия, нито имам мотив да го направя", поясни тя.

"Смятам, че Владимира Янева направи всичко възможно, за да спаси себе си, да потъне информацията за нейното участие", каза Ченалова. "Явно хората, които имат близки връзки със силните на деня са защитени и тези, които нямат такива контакти, нямат на кого да разчитат, са твърде удобни да се използват, за да се измие срамът", допълни Ченалова.

По повод изказването на премиера Бойко Борисов, че Румяна Ченалова и Владимира Янева са разговаряли "при маникюристката", съдия Ченалова каза, че всеки има право да коментира определени обстоятелства. "С премиера проведохме един разговор, в който той зае определена позиция и беше обективен и толерантен", каза Ченалова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase