Снимка: Reuters, архив

Финансовият министър Владислав Горанов, главният секретар на МВР Георги Костов и заместник-главният прокурор Борислав Сарафов дойдоха с двамата новоназначени синдици в сградата на КТБ.

Росен Ангелов и Лазар Илиев бяха назначени от Софийския градски съд преди дни и днес започват работа.

Още по темата

На влизане в банката той припомни, че е било въведено извънредно законодателство по случая, което да уреди статута на временните синдици. "Отговорността за работата на временните синдици до голяма степен е вече отговорност на правителството", каза Горанов.

Той обясни, че финансовият министър по закон вече има пряка отговорност да следи за работата на синдиците и да наблюдава редовно отчетите им по отношение опазването на имуществото на банката.

На влизане в сградата на КТБ заместник-главният прокурор Борислав Сарафов не изключи възможността кръгът от обвиняемите лица по казуса да се увеличи.

Илиев и Ангелчев заменят квесторите на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов до назначаването на постоянни синдици.

Такива може да има едва след като започне производството по несъстоятелност на КТБ. То се бави поради обжалването на решението на БНБ за отнемане на лиценза на банката от нейните акционери.

Двата временни синдици ще могат да отменят сделки, да издирват имущество на КТБ, да назначат международна разследваща компания и други функции, които ще им позволят да възстановят в максимална степен активите на банката и като цяло – да не се допуска увреждане на масата на несъстоятелността.

Всички действия, предприети от временните синдици по отношение на банката, Фондът ще обявява ежеседмично на своята интернет страница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase