Новият председател на ВКС Лозан Панов (в средата) при встъпването си в длъжност. Снимка БТА

Новият председател на ВКС Лозан Панов декларира, че няма да оказва натиск върху съдиите от Върховния касационен съд.

Повод за коментара му са думите на защитника на Цветан Цветанов - Менко Менков, който очаква четиригодишната присъда на клиента му да отпадне на трета инстанция и така делото да приключи с оправдателна присъда или да бъде върнато.

Още по темата
Вчера САС потвърди осъдителната присъда от 4 години затвор на бившия вътрешен министър по делото за шестте "Не"-та.

Софийският апелативен съд потвърди осъдителната присъда от 4 години затвор на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов

Прочети още на: http://www.dnes.bg/temida/2015/02/09/sas-potvyrdi-4-g-zatvor-za-cvetanov-za-6-te-ne.253966
 

Софийският апелативен съд потвърди осъдителната присъда от 4 години затвор на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов

Прочети още на: http://www.dnes.bg/temida/2015/02/09/sas-potvyrdi-4-g-zatvor-za-cvetanov-za-6-te-ne.253966Лозан Панов коментира, че ще съдът е независима институция, която трябва да се ръководи демократично.
Новият председател на ВКС не смята, че трябва да се променя начинът, по който се дава разрешение за подслушване на магистрати. Предложение на
прокуратурата, огласено вчера, предвижда това да става вече само с разрешение на председателя на ВКС.
Според Лозан Панов това е само идея, която трябва да бъде обсъдена, а законодателната власт да прецени дали да променя сега действащата нормативна
уредба.
В този час тече пленум на ВКС, на който Лозан Панов встъпва в длъжност. Събитието не беше обявено публично и е закрито за медиите.
 

Панов съобщи, че заради ниското доверие в съдебната система ще заложи на публичност по делото срещу Цветанов, и обеща, че то ще бъде разпределено публично.

Според новия председател на ВКС не трябва да има променя в начина, по който се дава разрешение за подслушване на магистрати. Предложение на прокуратурата, огласено вчера, предвижда това да става вече само с разрешение на председателя на ВКС.

Според Панов това е само идея, която трябва да бъде обсъдена, а законодателната власт да прецени дали да променя сега действащата нормативна уредба, пише БТА.

На пленум на ВКС днес Лозан Панов официално встъпи в длъжност, а събитието беше закрито за медиите.

Пред журналисти след пленума председателят на ВКС заяви, че заместници няма да посочва, а е оставил това на съдиите. Той е предложил всяка колегия да предложи човек за неин ръководител. И макар това да криело рискове, Панов заяви, че предпочита този избор, защото това било най-демократично.

Съдия Панов бе избран за председател на Върховния касационен съд на 3 февруари тази година. Той получи подкрепата на 17 членове на Висшия съдебен съвет. Мандатът му е 7-годишен, като той става член на съдебния съвет по право.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте повече видео материали от "България" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase