Христо Иванов. Снимки, архив Булфото
fallback

Правосъдният министър Христо Иванов ще посети Румъния, за да почерпи опит за създаването на орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Това съобщи самият той след заседание на Комисията по европейските фондове в парламента, пред която представи стратегията за съдебна реформа.

Иванов беше категоричен, че Румъния прави впечатляващи стъпки в борбата с престъпността по високите етажи във властта.

Oще по темата
„Това, което колегите в Румъния направиха, е, че техният политически елит успя в един момент да събере воля да създаде вълк в гората. Знаете, че се казва, че вълкът е санитар в гората“, каза министърът. Той отчете, че румънците са създали адекватен орган, който да преследва корупцията по високите етажи на властта.

„Ние имаме много антикорупционни органи, но в крайна сметка нито един от тях не се превърна в онова камъче, което да обърне каруцата на корупцията по високите етажи на властта“, каза Иванов.

Той обясни, че е очевидно, че в България трябва да се учим от румънците. „Аз скоро ще отида на експертна визита, ще говоря с колегите там, за да видим кое от техния опит можем да почерпим“, каза още министърът.

Той обясни, че бъдещият орган за корупцията трябва да е като скалпел, прицелен във високите органи на властта.

Христо Иванов обясни още, че стартът на съдебната реформа трябва да бъде даден в рамките на тази година. „От една страна, трябва да се дискутират идеите и аз съм благодарен за всяка дискусия, но не можем под вид на дискусия да отлагаме за неопределено бъдеще реформата“, каза министърът.

Той припомни, че реформата трябва да гарантира независимостта на съда и да приеме пакет от антикорупционни мерки. „Защото така наречените гнили ябълки, които са малцинство, трябва да бъдат изчистени“, каза още министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 9 години

Борим се , борим се ....и така 25 години....и накрая пак победи сметката в швейцарска банка и офшорките.

27

Анонимен

преди 9 години

Намериxа от кого да се учим

26

ФЕС

преди 9 години

Ице, с тази брада и коса, имам съмнения, че си ИСЛЯМИСТ! *** на бръснар, преди да са те натъкали в пандиза!

fallback