Снимка: Reuters, архив

Районният съд във Варна осъди ефективно за измама 34-годишна жена, популярна като "екстрасенс Дона", съобщиха от пресслужбата на съда.

Жената получи наказание 14 месеца "лишаване от свобода", при първоначален строг режим в условията на затвор. Тя бе призната за виновна по обвинение в измама, при която на двама пострадали е причинена имотна вреда в общ размер на 15 321 лева.

Престъплението е извършено в периода 7 юли 2007 г. - 2 август 2008 година. Пострадалите работели и живеели на семейни начала в Белгия. Те решили да потърсят контакт с подсъдимата, след като по българска телевизия гледали реклама на екстрасенса Дона, която предлагала разрешаване на проблеми от черни магии и дистанционно лечение.

При последвалите телефонни разговори подсъдимата убеждавала поотделно всеки от двамата пострадали, че имат направени магии и трябва да бъдат лекувани дистанционно, за което поискала незабавно да й бъде преведена сумата от 9000 евро.

От 7 юли 2007 г. до 2 август 2008 г. пострадалите направили серия парични преводи в евро, които подсъдимата получила във Варна. Левовата равностойност на получените по този начин суми е в общ размер на 15 321 лв.

В течение на времето пострадалата двойка се усъмнила в действията на екстрасенса, изпращането на преводи било
преустановено и била подадена жалба в полицията.

Районният съд осъди екстрасенса да заплати граждански иск за причинените в резултат на измамата имуществени щети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase