Снимка: архив Булфото

Апелативният съд в София отстрани от длъжност кмета на Видин Герго Гергов. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

В мотивите си съдът е посочил, че документите, представени от прокуратурата, сочат,  че има извършено престъпление по служба от видинския градоначалник. Освен това магистратите смятат, че с оставането си в общината Гергов може да попречи на разследването.

Още по темата
Малко след като решението на съда стана ясно от екипа на Гергов съобщиха, че той ще поиска официално отстраняването му да бъде отменено. Докато го няма функциите му ще изпълнява зам.-кметът Добромир Дилов.

Прокуратурата поиска отстраняването на Гергов в началото на август, след като той беше задържан при спецоперация на ДАНС и Софийска градска прокуратура.

Кметът на Видин бе обвинен в нарушения на обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка в общината. Според обвинението престъплението е било в полза на определена фирма, а общината е била ощетена със 150 000 лева.

Гергов беше пуснат на свобода под гаранция от 30 000 лева ден след като беше задържан.

Миналата седмица Видинският окръжен съд отхвърли искането на прокуратурата за отстраняване на Гергов от длъжност. Мотивът на магистратите беше, че не е установено кметът да е възпрепятствал разследващите органи и да е укривал данни.

Прокуратурата обжалва решението пред Апелативния съд в София, който взе решението за отстраняване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase