Румен Петков и Георги Първанов Снимка: Булфото

Бившият червен депутат Румен Петков заведе дело за клевета срещу в. „Галерия“. Той е внесъл тъжба в Софийския районен съд срещу Александър Симеонов - автор на материал във вестника отпреди седмица, в който се твърди, че изданието притежава аудио запис на среща между Бойко Борисов, Румен Петков и Георги Първанов в къщата на Борисов в Банкя, където е било обсъждано общо бъдеще между Национална гражданска инициатива АБВ и ГЕРБ. 

Публикацията се появи ден след като АБВ обяви официално, че ще прави втора лява листа за изборите за европарламент.

Новината за записа гръмна из медиите, но такъв не беше предоставен на прокуратурата. Главният редактор на вестника Кристина Патрашкова беше категорична, че такъв запис има, но източникът й не желаел да бъде публично оповестяван.
В тъжбата на Петков се посочва, че от публикацията ставало ясно, че целта е БСП да бъде превзета отвътре, като се създаде общ кабинет с ГЕРБ.

Още по темата
„От публикацията може да се прочете още, че съм оръженосец на господин Първанов, както и че в определени случаи през годините „играя ролята на пощенски гълъб“. Изложеното е разгласяване на опозоряващ факт за мен и не е вярно“, категоричен е Петков. 

Ако съдът признае за виновен автора на материала, той ще трябва да заплати на Румен Петков обезщетение в размер на 50 000 лева. Петков заяви, че когато получи сумата, ще я даде за благотворителност. 

Припомняме, че и тримата визирани участници в записа отрекоха да са се срещали в такъв формат и да е воден подобен разговор. Вътрешният министър Цветлин Йовчев пък беше категоричен, че ако има такъв запис, "държавата няма пръст в него".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase