Снимка: архив, Булфото

Пазарджишкият окръжен съд даде ход на делото срещу 13-те обвиняеми за разпространение на антидемократична идеология и участието им в нерегистрираната у нас организация "Ал Уакф ал Ислями".

На предишното заседание по искане на адвокатите на подсъдимите бяха призовани общо 37 нови свидетели, част от тях разпитвани в досъдебното производство, водено в Смолян, но неприложени по сегашното дело.

Още по темата
Пред магистратите две жени от Рудозем обявиха, че е съществувал проблем при издаването на личните им документи, а именно желанието да се снимат със забрадки.

Те са се обърнали към един от подсъдимите, Неджми Дъбов, районен мюфтия на Смолян, който е трябвало да им съдейства пред МВР, за да се снимат по този начин.

В резултат снимките на личните им карти са със забрадки, но им се виждат ушите и косата.

Двете жени настояха пред съда, че това е нарушение на човешките им права.

Разпитан беше и секретарят на районното мюфтийство в Смолян – Вахди Бозов,  в джамиите в региона са идвали представители на различни политически партии, които са правили и партийна агитация и дарения.

Той призна, че районното мюфтийство получава дарения, но не е имало чуждестранни дарители.

По искане на прокуратурата главното мюфтийство трябва да представена справка за постъпили официални дарения от Саудитска Арабия от фондация "Ал Уакф ал Ислями" за периода 2005 - 2010 година, а също и финансови отчети за периода, осчетоводявани разходи за наети апартаменти и проведени обучения в Благоевград, Пловдив и София.

Междувременно е засилено полицейското присъствие пред сградата на Окръжния съд в Пазарджик.

Около 20 полицаи са разположени в непосредствена близост до Съдебната палата. Няма напрежение, ситуацията е спокойна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase