Виолета Николова. Снимка: Impact Press Group

Софийският градски съд постанови петгодишна ефективна присъда за бившия директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

Присъдата й донякъде е изненадваща, след като преди ден държавното обвинение настоя тя да получи 3 години условно с 5 години изпитателен срок заради скандала с раздадените бонуси в институцията, която тя ръководеше.

От прокуратурата посочиха и смекчаващи обстоятелства в случая - чистото й съдебно минало и факта, че Николова е оказала съдействие и е дала обяснения по време на производството. Съдът обаче днес отсъди друго.

Още по темата

По делото бяха подсъдими и други две бивши служителки на Агенцията по вписванията - Райна Иванова и Тотка Стоилова, за които прокуратурата също поиска условни присъди, но 3-годишни.

Днес обаче магистратите опрадаха Райна Иванова, която е заемала длъжността директор на "Човешки русерси" и "Връзки с обществеността".

Другата обвиняема Тотка Стоилова пък бе осъдена на 2 г. затвор и глоба от 3000 лева, тъй като тя като финансов контрольор в Агенцията не е предприела правилните действия, когато Николова е оформяла паричните надбавки.

И подсъдимите, и прокуратурата не пожелаха да коментират присъдата, която може да бъде обжалвана пред по-горната инстанция – Софийския апелативен съд.

Dnes.bg припомня, че бившата шефка на агенцията Виолета Николова беше обвинена в присвояването на голяма сума от държавния бюджет. През 2011 г. разследване установи, че тя сама си е дала бонуси за десетки хиляди лева.

След като си тръгна, тя сама призна пред медиите, че е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 000 лева от тях тя си е дала сама.

Според нея парите са взети абсолютно законно и финансовото поощрение било заслужено.

"Когато говорим за бонуси, нека имаме предвид големия денонощен труд, който съм положила", заяви ексшефката на агенцията, след като сдаде поста.

Виолета Николова не намери нищо нередно сама да оценява работата си и обясни, че това право й е дадено от закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase