Прокуратурата е образувала досъдебно производство. Снимка: архив Булфото

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за длъжностно присвояване по проекта "АЕЦ "Белене", съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Присвояването е в особено големи размери - 18 млн. евро, и представлява особено тежък случай, се посочва в съобщението. Събират се и доказателства за други престъпления, включително безстопанственост. Делото е възложено на Следствения отдел при Градската прокуратура. Засега от обвинението не съобщават повече подробности заради следствената тайна.

Производството е образувано на 09.08.2013 година.

По-рано днес председателят на ЕНП Мария Капон, председател на Инициативен комитет "БеляНЕ", и Иван Иванов от ДСБ обявиха на пресконференция, че имат данни, че продължават плащанията към фирмата консултант по проекта за втората ни атомна централа. От прокуратурата обясняват, че в момента разследването все още продължава.

Правителството на Бойко Борисов и служебният кабинет на Марин Райков също са правили плащания по проекта "Белене" въпреки решенията на Народното събрание за спиране на строежа на втората ядрена централа, информира Капон.

Според нея и Иванов става дума за над 7 милиона лева. Двамата показаха три фактури. Първата с дата 10 септември 2012 г. Втората е в седмицата след провеждане на референдума - от 4 февруари 2013 г. за 520 000 лв. по проекта. Тогава министър на икономиката е Делян Добрев.

Третата е за над 4 млн. лв. - тя е от 29 май 2013 г. и е подписана в последния работен ден на служебния кабинет с министър Асен Василев и в деня на клетвата на новото правителство на Пламен Орешарски. Фактурите са на обща стойност около 7,5 млн. лв., поясни бившият депутат от ДСБ Иван Иванов. Сумата НЕК е платила на „Уорли Парсънс“ за „нормален труд“ и „нормални разходи“, каза още той.

Иван Иванов поиска отговор от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев дали при настоящото управление продължават подобни плащания, тъй като това е „противозаконна практика“. Според него такива плащания са и противоконституционни, тъй като противоречат и на решението на Народното събрание за спиране на строежа на втората ядрена централа.

Служебното правителство не е сключвало договори и не е извършвало плащания за АЕЦ “Белене”, уточняват от пресслужбата на служебния премиер Марин Райков.

„Във връзка с оповестена днес информация за издадена на 29 май фактура, свързана с плащания около АЕЦ “Белене”, категорично заявявам от името на служебното правителство, че технологично е абсолютно невъзможно да бъде извършено подобно плащане“, пише в съобщението.

Одобрението и подобни плащания имат строго фиксирана процедура, която минава през различни нива на одобрение. На практика, ако фактурата е издадена на 29 май, както се твърди, е невъзможно плащането да бъде извършено в мандата на служебното правителство, съобщават от пресслужбата.

"По време на мандата ми като министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет не са изплащани средства по проекта АЕЦ „Белене”, казва в свое изявление до медиите Асен Василев, служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма.

След решението на Народното събрание за спиране на проекта "Белене" не съм разрешавал каквито и да било плащания по този проект. Така отговори на обвиненията Делян Добрев, цитиран от Агенция "Фокус". С поред него инициативният комитет трябва да се съсредоточи върху позицията на сегашното правителство за този ненужен проект.

Настоящото ръководство на Министерството на икономиката и енергетиката заяви в съобщение, че съдейства изцяло на разследващите органи за установяване на обстоятелствата по тази изключително чувствителна тема. В интерес на нормалното протичане на разследването на този етап не би могла да бъде оповестена допълнителна информация, посочват от ведомството.

Принципната позиция на МИЕ е, че не следва да се извършват плащания по проект, който е спрян с решение на Народното събрание. По разпореждане на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев са предприети необходимите действия за недопускане на плащания по проекта.

Информацията е актуализирана към 18.12 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase