Съдия Румен ненков. Снимка: Булфото, архив

Не е добра идея в момент на политическа криза да се иска свикване на Велико народно събрание, смята конституционният съдия Румен Ненков.

Първо трябва да се изясни проектът за нова Конституция и какво би станало, ако тези 400 души се съберат на масата и не стигнат до решение, коментира той по бТВ тази сутрин.

„Чувам невъзможни предложения. Не може да има отзоваване на депутат, това значи връщане в средновековието. Депутатът не е длъжен да представлява гласоподавателите си, той със своята чест представлява цялото общество. Отзоваването значи да не бъде свободен да взима решения”, уточни съдията.

Според него предположенията за пореден слаб доклад от Европа с критики към съдебната система не е неочаквано.

„Политиците много говорят,че съдебната система е независима и задкулисно се опитват да я натискат и превръщат в лека жена“, коментира Ненков.

Според него съдът се съобразява със силните деня.

„Ние заедно с прокуратурата сме безжалостни към бившите управляващи. Не е само тук ситуацията, в която със смяната на властта да тръгнат дела срещу бившите управляващи. Сякаш съдебната власт иска да се хареса на новите”, обясни Ненков.

По думите му съдебната система трябва да бъде критикувана за неефективност - бавене на дела, протакане на разглеждания и в изготвянето на мотиви.

Конституционният съдия заяви, че е имало законодателен опит за подобно нещо, който бил пресечен от ВСС. „Прие се, че не може да се гласува явно за началниците в съдебната система. Тайното гласуване е тайно разпределение на влиянието”, поясни Ненков и подкрепи протестиращите.

Още по темата

„Хората протестират с основание - създадохме олигархичен капитализъм, който не се различава от комунизма. Тези които правят икономика, се знаят и връзката им с държавата е огромна. Те се отблагодаряват на политиците с финанси”, посочи той.

Ненков коментира и решението на КС, че изборите са законни след внесената жалба от ГЕРБ за агитация в деня за размисъл. Претекстът е бил, че разследването на държавното обвинение относно откритите бюлетини в печатницата в Костинброд още не е приключило. „Моите съображения бяха, че има нарушение и че е сериозно,но не е доказано влиянието му върху резултата”, добави съдията.

Според мнозинството в КС агитация не е имало, защото няма призиви за подкрепа на дадена партия. А според малцинството такава има в случая, че под партийното лого се представяш за жертва и призоваваш да идат хората до урните.

„Няма друга европейска държава, която да е отменила изборите, ако ги бяхме отменили, как щяхме да оправдаем членството си в ЕС”, категоричен беше Ненков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase