Снимка: БТА
fallback

Сотир Цацаров бе избран за главен прокурор на България. От 24 члена на Висшия съдебен съвет кандидатът бе подкрепен от 18 и и така соченият за фаворит Цацаров ще заема поста за следващите седем години.

Дискусиите след обсъждането на кандидатурите скараха членовете на ВСС, които заседаваха приблизително 11 часа за избора на главен прокурор.

Най-силен в думите си беше Калин Калпакчиев. Той разкритикува Цацаров за подаръка, който той е получил от тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов и за това, че си е позволил да прочете материалите по делото на Мирослава Тодорова, която съди вътрешния министър Цветан Цветанов за клевета. Цацаров е председател на Окръжния съд в Пловдив, а делото срещу Цветанов се гледа от районния съд в града.

Изказването на Калпакчиев предизвика вълна от недоволство сред по-голямата част от членовете. Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия към ВСС, разкритикува остро думите на Калпакчиев. Михаил Кожарев пък призова да не се взима под внимание изказването му, тъй като има процедурни нарушения.

Васил Петров заяви, че с изказването си Калпакчиев е опетнил ангелите, които са около него. Анна Караиванова и Камен Ситмилски обаче защитиха колегата си Калпакчиев. Лазар Груев пък призова в типичния си стил решението да се вземе преди настъпването на новия ден.

Останалите кандидати за главен прокурор въобще не бяха предложени за гласуване, тъй като първа за гласуване бе предложена кандидатурата на Цацаров. През ноември ВСС промени правилата за гласуване и реши гласуването да е по реда на постъпване в деловодството и по електронен път. Кандидатурата на Цацаров бе внесена непосредствено след промяната на правилата и така той си осигури отлична стартова позиция.

Правилата на гласуване предизвикаха съмнения за предрешеност на вота, а един от най-яростните критици бе председателят на ВКС Лазар Груев, който бе категоричен, че те поставят кандидатите в неравностойно положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

126

Даола

преди 11 години

Сега ако има журналисти и то в сериозен вестник / ако има такъв/ да наблюдават действията на Цацаров и да пишат - у нас всяко чудо е за три дни и след това настъпва дълго угодническо мълчание. Няма да стане, защото нямаме нито преса, нито журналисти. Днес видях една нова книга на прехваления Григор Лилов за атентата в Сарафово, която е пълна с .. нищо, човекът е преразказал разни събития около атентата и какво ли още не. Няма никакви версии, нито пък някаква теза. Цена 12.99 - как пък не !

125

Deni

преди 11 години

Do koga li shte tarpim tozi cirk da ni pravqt na shmatki ne e li doshlo vreme da si otvorim ochichkite..naroda e gladen te obirat darjavata koshmar.....

124

Caco CACARKOV

преди 11 години

Shte zeama posta sledvashtite sedem godini ama aka e JiV,umrel nema kak da go zaema.

fallback