Те са пример за "любов по действителен случай". Без граници, възраст и предразсъдъци. Тя е Мариана Мелнишка, преводач, „бетеанец”, преподавател, журналист. Той - Александър Геров, математик-информатик. Двамата заедно са тандем на колело и екипаж на лодка, къмпингарски екип от Крапец или скиорски тим на Мальовица. Стоят зад десетки интелигентни проекти, заедно и поотделно.

На 6 юни, от 19:30 часа, Bulgaria ON AIR ще излъчи епизод от поредицата "Умно село" с вдъхновяващата двойка, който доказва, че истинското приятелство и любовта не могат да избледнеят с времето.   

Мариана е сред създателите на култовото списание ЛИК, превела е първите книги от поредицата за Хари Потър, Антъни Бърджес, Джон Фаулс и още десетки автори. Заедно с Александър, двамата създават проекта "Къщите говорят" за софийски и извън столични архитектурни шедьоври и за мозайките от човешки съдби под пластовете история.

Имат обща ценностна система по произход и светоглед – Сашо е наследник на възрожденеца и книжовник Найден Геров, а Мариана е от стар софийски род, "неблагонадежден" идеологически по време на комунистическия режим. Поради тази причина съвсем не е случайно, че за двамата най-важно от всичко на света е свободата – на словото и на придвижването. И затова са непрекъснато в движение. Тя му показа Америка, той я заведе в Австралия.

Двамата заедно си „заслужиха” Нова Зеландия. През 2013г. те са единственият български екипаж във La Vogalonga – прочутата водна регата из каналите на Венеция.

По техните „шосета на свободата” – буквални и метафорични, тече срещата с двамата герои на „Умно село” като един интелектуален спецкурс по толерантност, глобалност, свободолюбие.

Гледайте Мариана Мелнишка и Александър Геров в епизода „Шосетата на свободата” от документалната поредица "Умно село" – на 6 юни, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

 

Коментари Напиши коментар

1

Нищо незнаете

преди 7 месеца

Не са ви пуснали СРС за да видите как се убива живот камо ли свобода!