Театър, кино, стихове и вино – от всичко по много има в живота на 87-годишния доайен от сцената и филмовия екран Доси Досев. Лицето му се запомня дори от една завъртяна лента, а е изиграл десетки роли в киното и телевизията. На 16 май, от 19:30 часа, Bulgaria ON AIR ще излъчи епизод от документалната поредица "Умно село" с обичания актьор.

В края на 50-те Доси Досев е част от възхитителната театрална легенда, наречена "бургаски период", начело със "светата троица" Вили Цанков-Юлия Огнянова-Леон Даниел. След "години на странстване" се озовава в театър "София" - от създаването му през 1966-та, та до съвсем скоро.

Ала най-известен е актьорът и човекът Доси Досев сред созополчани, на които е любим почетен съгражданин, макар да е софиянец с македонска кръв.

Епизодът "По пътя на виното" е сниман в Созопол - октомври, фантастично време със слънце и синьо небе. Наоколо са само местните с единствена важна тема на разговор: "фиксингът" на паламуда...

На масичка, изнесена направо на улицата, се мъдрят изстудено бяло вино в бутилка с форма на русалка, чиния с пресносолен чернокоп и стихосбирка на поета Иван Пейчев. С една дума - всичко необходимо за едно пътешествие назад в годините.

Знам, че нищо не е вечно и че нищо не се повтаря” - казва Доси - "но изпитвам носталгия по онова поетично бохемство, с което бяха изпълнени и дните, и нощите ни, когато осъмвахме, рецитирайки стихове. А то, виното, просто присъстваше. То е ритуал – но не с всеки става, трябва да имаш добри приятели. Виното сприятелява, сдобрява... извисява духа. Не обичам непиещи хора – скучни са ми, безинтересни са ми. Всички, с които си общувам, обичат да пият вино. И знаят как..."

Вижте нежния, изпълнен със спомени и стихове филм "По пътя на виното" от поредицата „Умно село“ – на 16 май, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 8 месеца

Голямата част от днешното население вижда това като "пeдepaщина" и "изкелифенченост" ...