На 18 април, от 19:30 часа, Bulgaria ON AIR ще излъчи епизод от поредицата "Умно село" озаглавен "Живот в думите".

Главен герой в него е проф. Александър Шурбанов: поет, изследовател, дългогодишен преподавател в катедра "Англицистика и американистика" в СУ "Св. Климент Охридски", преводач на емблематични произведения на английската литература от "Кентърберийски разкази" на Джефри Чосър през четирите големи трагедии на Уилям Шекспир до приказките на Биатрис Потър..

Филмът на кинодокументалистката Ана Петкова опитва да се справи с невъзможната задача да покаже огромната заслуга на проф. Шурбанов за българската хуманитаристика.

Професорът е учен, еднакво блестящ на всичките си поприща. Това е така, защото, пребивавайки цял живот в думите, той е много внимателен и при тяхната употреба - не си позволява да говори за неща, които не е изследвал в детайли. Затова, доколкото цялата му дейност е свързана неизменно с ренесансовата поезия и поетична драма – изреченото от него пред камерата има своята огромна тежест.

"Ренесансовата идея – последната голяма утопия на хуманизма, в последващите епохи на маниеризма и барока, се срива под ударите на действителността. Един много силен оптимизъм, една възторжена вяра в живота, биват пречупени. Вярата и оптимизмът преминават в скептицизъм и неверие и в търсене на пътищата на Злото в човешката душа. Нещо много подобно стана в нашия живот и в нашето време..." – този паралел и много още интересни неща споделя професор Шурбанов пред камерата на "Умно село" и на режисьора Ана Петкова.

Впечатляващия епизод на документалната поредица с преводача на емблематични произведения на английската литература – гледайте на 18 април, в 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase