Възможно ли е на 80-годишна възраст да запишеш албум шлагери с ...хардрок музиканти? Да издадеш 10 книги за 10 години? Да превръщаш всяка случка в стихове? Да се радваш на нова любов? Да – ако си Матей Стоянов – столичният бохем, влюбен в "софийския паваж", бардът с китара от легендарния, изчезващ вид, певецът от вътрешния двор на старата софийска кооперация. 

На 31 януари, от 19:30 часа, ден след като писателят отбелязва своя рожден ден, Bulgaria ON AIR ще излъчи епизод на "Умно село", озаглавен "Попътни мелодии".

Авторът на текста на шлагера "Във конски вагон, подобен на салон, пътувах аз от София за Лом..." и на още над 100 текста за български песни не иска да живее в миналото. Макар книгите му да са летопис на абсурдното време на комунизма, героите му са като самия него - ведри, запазили вътрешната си свобода, имунизирани срещу абсурда на тоталитаризма. Такива са и текстовете на песните, които след като навърши 80 години Стоянов записа с бандата на Янко Бреков-Бръснаря, също легендарен бургаски музикант от младото поколение рокаджии.

Част от песните звучат в епизода "Попътни мелодии" от документалната поредица "Умно село". Още много ще научат зрителите за Матей Стоянов, ще чуят спомени за живота му, наподобяващи същински сериал. В него писателят говори за старата софийска махала, за настоящето в лицето на любовта, връхлетяла го в залеза на живота с пълна сила, за колекционера на редки издания и за книгите като убежище.

Вдъхновяващия епизод със столичния бохем в главната роля – не пропускайте в предаването "Умно село", на 31 януари, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase