Чапа, може би най-известният български скулптор, е рожденик тази неделя. По този повод на 24 януари, от 19:30 часа, Bulgaria ON AIR ще излъчи епизод от поредицата "Умно село", озаглавен "Възгледите на Чап".

Камерата е документирала една "чаплинова" кондиция на Чапа – като герой от нямо кино на бърз каданс тича той през старите софийски улици и като волна птичка буквално прехвръква по неизброимото количество стълби, водещи до неговото прословуто, култово Ателие.

Жизнерадостен, с чувство за хумор и препълнен с енергия, Чапа показва, разказва невероятните истории от живота си, срещите със световни хора като Фелини, припява смешни песни и спомени от соца, изповядва болките си от настоящето, което доста го е разочаровало. И сипе собствени цитати един тъжно-смешен клоун с невероятен талант, чието творчество е познато и в Европа, и в далечните Япония и Индия.

"Обичам да правя малки неща, но също така и големи, и свръхголеми…". "Старая се не да бъда пръв, а да съм единствен!", ще изпише в кадър ръката му, слагайки отдолу "печата": Чап.

Днес, когато Чапа е налегнат от тежестта на годините и разни болести са накърнили обема на неговото "хвърчене" – със сигурност той би искал да го видим такъв, какъвто си беше – неописуем, освен с едно име: просто Чапа.

Коментари Напиши коментар

4

tt

преди 11 месеца

статуята на Света София е прекрасна, много европейски вид придава на столицата, браво!

3

!

преди 11 месеца

Чапкънов да си махнеш плашилото от центъра на София!

2

Анонимен

преди 11 месеца

Света София в столицата е от Чапкънов.Направо изглежда страшно, смразява и навява тъмни асоциации. Дано не е било нарочно и поръчково това окепазяване. Ако е от некадърност ще простим