Снимка: Bulgaria ON AIR

Списание „Жената днес“ разкрива тайната на добрия сутрешен тандем на Bulgaria ON AIR – Гергана Венкова и Златимир Йочев.

Още по темата

В специално интервю водещите на „България сутрин“ говорят за екипната работа, мечтите и отсяването на качествената информация от сензацията.

Интервюирате десетки хора ежедневно. Какво ви остава от срещите с всички тях?

Гергана: Имаме уникален шанс да се срещаме всеки ден с професионалисти от всякакви области. Стремим се да ги предразположим и да извлечем от тях най-ценното за нашите зрители. За мен запазвам удовлетворението, когато сме успели да го направим.

Златимир: Доста често ни оставят с усмивки и усещане за надежда. Радостното е, че наред с поизтърканите телевизионни муцуни има изобилие и цяла нова „армия“ от талантливи млади хора, които имат какво да кажат и покажат.

Кой е най-важният въпрос, който водещият на сутрешен блок трябва да може да зададе?

Гергана: Всички въпроси са важни. Хората имат различни гледни точки и ние сме длъжни да ги обхванем.

Златимир: Понякога преследвайки отговорите на „горещите въпроси“, забравяме да питаме гостите чисто човешки неща. За мен доброто интервю никога не е било въпрос на конструкция или сценарий. Четеш, слушаш събеседника и реагираш. Със сигурност добрият въпрос трябва да предизвиква нещо отсреща. Емоция, новина или задействане на позаспала институция.

Как да се научим да отсяваме качествената информация от тази, която предизвиква единствено сензация?

Гергана: В морето от медии на първо място трябва да изберем любимата си. Тази, която не ни е подвеждала досега, която поднася информацията на достъпен език, без да я „украсява”, и която се стреми към разнообразие в темите.

Златимир: Като инвестираме повече време в четене на по-голям брой източници с доказан автор и солидна медия зад него.

Следите отблизо ситуацията с коронавируса. Страхувате ли се и как преодолявате стреса?

Гергана: Нямаме много време да се страхуваме. Работим на пълни обороти, за да обхванем абсолютно всички аспекти на заразата. Сега най-важна е информацията в най-чиста форма, без излишни импровизации и преекспониране на темите. Надяваме се да посрещнем едно спокойно лято. То ще ни помогне да преодолеем стреса.

Златимир: Следим случващото се задълбочено от януари месец, когато разпространението беше само в Азия. За съжаление вирусната инфекция успя да намери пролуки в иначе „съвременните“ системи и общества и ги удари много силно. Хвана ги неподготвени. Моите страхове са няколко. От една страна, е страхът, че сме безсилни срещу „невидимия враг“ и това коства хиляди човешки животи. Загуба,  която винаги е непрежалима – независимо от възраст или континент. От друга страна, се притеснявам за икономическата дупка, която ще отвори това наглед преодолимо заболяване. И ще го усещаме с години.

За какво мечтаете?

Гергана: За спокоен свят. За здраве и повече време с близките ми.

Златимир: За десетки пъти повече хармония. За среда, в която децата ни играят на воля пред блока, растат умни, технологични и десетки пъти по-мъдри от нас. Пожелавам си и задружно да стигнем до фазата, в която основните проблеми не са плащането на сметки и режийни. В личен план – не спирам да мечтая за пътуване до нови страни с любимите ми момичета Тамара и Марина. Моля се битката с COVID-19 да завърши успешно и да можем отново да пътешестваме по земното кълбо.

Цялото интервю четете в списание „Жената днес“, което този месец се разпространява безплатно онлайн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase