Снимка: ВВС

Английският историк Андрю Робъртс представя документалния си филм в три части за един от най-влиятелните пълководци и държавници - Наполеон.

Едноименната трилогия ще бъде излъчена в ефира на Viasat History на 19, 20 и 21 април от 22:00. Със съдействието на телевизията, Робъртс сподели за читателите на Dnes.bg повече за своята поредица.

Да започнем с най-логичния въпрос - кога животът и работата на Наполеон започват да ви очароват и защо?

Винаги съм бил очарован от него, още когато бях на 10 години. Той е толкова голяма историческа фигура. Наполеон е гений на военното поле, но също така гений и в администрацията. Тази комбинация да бъдеш войник и правоприемник очарова не само мен.

Изследвали сте детайлно Наполен. Какво е мнението ви за един от последните влиятелни владетели на 19-ти век?

Мисля, че феноменът му се дължи на три неща. Първо, той е бил интелигентен, бил е ерудиран и много начетен. Като дете, а и през целия си живот, е чел изключително много. Следващото е неговата енергия. Бил е необичайно енергичен владетел. Написал е 33 000 писма, които по това време са били публикувани. Възползвал се е от всеки възможен ден, час и минута да работи. Не е спал много, нито е отделял много време на храненето. Той е работил усърдно и в комбинация с неговия интелект, това му е помогнало доста. И последното е, че се е издигнал до имперския трон на Франция и се е превърнал в един от най-влиятелните хора на 19-ти век.


Гледате ли на него като тиранин, като агресор, който завладява голяма част от Европа? Или пък е брилянтен политик, командир и реформатор, поставил Франция на пътя към съвременноста?

Не го намирам за тиранин, въпреки че е бил диктатор. Важно е да се прави разлика между двете. По онова време Франция е една от малкото държави, които наистина са демократични. Със сигурност е бил диктатор, но не и тиранин. Завладява голяма част от Европа благодарение на това, че е отличен военен. Между другото, едно от нещата, които му помагат в завладяването е Полша. Ако не са били поляците, в частност полската кавалерия, не би бил способен да спечели много от 47-те си победи тогава. Едно от най-големите му постижения като политик е да въведе идеята за велико и самоуправляващо се полско кралство, което до момента не е имало, началото на независима Полша. Бил е, поне в началото, изключителен командир. Карал е войниците си да го обичат, а той им се е отплащал с победи, това, което те най-много обичат.

През по-голямата част от кариерата си е изключителен пълководец, но в същото време реформира и Франция. Наполеон променя законите на Франция и ги прави много по-ефективни. Така че той наистина изтласква Франция напред през 19-ти век по отношение на модерността. Някои от неговите реформи продължават да съществуват и днес.

Безспорно има много въпроси около поражението на Наполеон в Русия. Вярно ли е, че времето е оказало въздействие върху крайния изход на битката? Можело ли е да бъде различно, ако не е била тежката зима?

Да, лесно можеше да е различно. Когато нахлува през юни 1812 г., това е най-голямото нашествие в историята на човечеството. Армията е 615 000 души, не само от Франция, но от Полша и още от 12 други страни. Но се случило - отишъл е твърде далеч, макар да не е възнамерявал. Но е бил опиянен от битките с руснаците. През цялото време руската армия отстъпва, изтласквана от бързо придвижващата се и превъзхождаща я по численост френска войска. Но не е имал представа, че ще загуби стотици хиляди души от ударната си сила от тиф, болест, която е диагностицирана през 1911 г., почти век по-късно. Два пъти е печелил битки срещу руснаците, надявал се е бързо да победи руската армия около границата, но е бил привлечен към Москва. Той всъщност е можел да се върне навреме, преди лошото време, но е взел лошо решение да остане в града. Осъзнал е, че не може да атакува столицата на руската империя Санкт Петербург. Лошото време дава финалната точка на неговия поход в Русия.

Идваме до последните му дни. Някои източници казват, че бившият френски император е бил отровен, защото британците се страхували от бягството на Наполеон от остров Света Елена?

Да, англичаните са се страхували, заради което две фрегати са охранявали 24 часа в денонощието, за да се уверят, че не е избягал от Света Елена. Но със сигурност не са го отровили. След смъртта аутопсията, на която са прсъствали 7 лекари, показала, че стомахът му е бил "разяден" от рак. От рак на стомаха са починали баща му, сестра му, както и един от неговите незаконни синове.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase