Снимка: bTV

еформалният старт на новия сезон на "Фермата" бе даден на емблематичното за последните години място - Терминал 2 на летище "София". Място, от където хиляди българи поеха в различни посоки на света, не малко от тях се и върнаха. Темата за миграцията ще бъде основна по време на четвъртия сезон на шоуто, което ще върви под мотото "Съединение".

Повече от половината от населението на България е засегнато от емиграцията, сочат данни от национално представително проучване за bTV, проведено от Kantar TNS през август специално за "Фермата: Съединение".

Сред 20-те участници половината са избрали да градят живота си в чужбина, а другата половина – да останат в родината си. Сред всички тях са известни личности, които за първи път участват в риалити шоу – олимпийският медалист Йордан Йовчев, който е специалният гост тази година, лекоатлетката Ваня Стамболова, бизнесменът  Ивайло Караньотов и вокалистът на Д2 Деян Каменов – Дидо.

Продуцентите и водещи на риалитито - Иван и Андрей, обявиха, че още от първия епизод ще видим сблъсъци на до болка познати обществени теми - възможно ли е обединението на всички българи, без значение къде са избрали да живеят, в името на по-доброто бъдеще за родината? Предателство ли е да зарежеш родината, за да търсиш щастието в чужбина? Кой е по-лесният път - на тези, които изкарват прехраната си зад граница или на тези, които работят тук?

Още със старта на предаването те ще бъдат разделени на два отбора. Първият ще включва 12 българи, избрали да останат  и да градят бъдещето си в България, а вторият – 9 българи, които са решили да търсят щастието си навън. Сред тях са еднояйчни близначки с успешен бизнес зад граница, но вярват, че могат да успяват само извън България – те ще се  състезават като един участник. Млада майка, движена от носталгията по родината си, иска с участието си да убеди съпруга си да се завърнат у нас. Младо момче, израснало в САЩ, търси корените си, а успяла жена в Лондон е убедена, че никога не би се върнала в България, защото навън децата й получават най-доброто образование. Бесарабска българка пък ще покаже как се пазят традициите ни и извън географските ни граници.

Зрителите ще се срещнат и с наследница на фамилия, свързана с тоталитарния режим, която иска да развенчае митовете, свързани с привилегиите. Българомохамеданин пък твърди, че у нас турско робство никога не е имало. Ром, роден в гето, поема по лош път, но след като се обръща към вярата, успява да създаде семейство и да стане пример в общността си. Баща на 4 деца успява да се измъкне от сенчестия бизнес, да промени живота си в положителна посока и да се грижи добре за фамилията си. Икономист с успешна кариера има една мечта, заради която влиза във "Фермата" – да върне всичките си близки, които са заминали, обратно в България.

Според направеното проучване, основните причини за емиграцията са по-доброто заплащане на труда зад граница, постигането на по-добър стандарт на живот, по-добро образование и реализация за децата. Около 33% от анкетираните казват, че близките им са емигрирали, за да натрупат спестявания и да помагат на семействата си тук. Едва около 15% от българите с близки в чужбина смятат, че има вероятност те да се завърнат, но вярват, че по-добре платената работа (за 50%) и носталгията (за 38%) биха мотивирали близките им да купят еднопосочен билет за родината. Резултатите от изследването сочат още, че по-добрият икономически и социален климат, в който живеят емигрантите, не ги прави по-малко заинтересовани и ангажирани с обществения живот в България, а напротив – доминира мнението, че българите емигранти в по-голяма степен от сънародниците им у нас, се включват в обществени каузи за страната и допринасят за просперитета й.

Когато става въпрос за щастие обаче се оказва, че живеещите в България са по-щастливи.

"Темата за емиграцията е много гореща в момента. Като развлекателен проект обаче, "Фермата" няма да заема страни и позиции, или да дава решения, но ще даде на зрителите храна за размисъл  и дискусии", коментира главният изпълнителен директор на bTV Media Group Флориан Скала.

"Българите, които живеят извън страната ни, присъстваха като тема във "Фермата" от първия сезон на шоуто и с времето тя ставаше все по-видима и важна. Така естествено се роди идеята за сезон 4 "Съединение" – да съберем под един покрив българи, избрали да градят живота си навън и тези, решили да останат и да постигат щастието си тук, в България. Нашата задача е да разрешим споровете помежду им и да ги обединим, разказаха изпълнителните продуценти на шоуто Иван и Андрей.

В тази мисия ще се включи специалният гост Йордан Йовчев. Той е поканен да влезе в ролята на вдъхновител и ментор на участниците, защото е ярък пример за българин, който въпреки че е работил по света и е живял в чужбина, винаги е избирал да се състезава под българския флаг.

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 8 месеца

Бро има горен каквото дал това и зел пред теб се смее зад теб плачи що ли за народ сме не знам

31

realbo mislesht

преди 8 месеца

Ще сме щастливи ако всички сме еднакви но още има хора които живеят в 1980 година докога ще се присмиват и подиграват на обикновенния човек е това не са българи тия са по гадни и от ромите

30

Анонимен

преди 10 месеца

До АЗ 30
О да, такива "вярващи" във Слави са чиста проба балканска еволюция! Тук съм 200% съгласен и знам че в самата България си има достатъчно химеристи!