Снимка: Bulgaria On Air

Видео 01.09.2018

Във "Фамилно": За свободата на Македония

Тази неделя в семейното предаване на телевизия Bulgaria ON AIR "Фамилно" гостува внукът на деецът на ВМРО Симеон Евтимов, който носи името на своя дядо.

Симеон Евтимов е български революционер и журналист, деец на Вътрешната македонска революционна организация.

Той остава сирак много малък, разказва неговият потомък, но явно още тогава е бил умно момче, понеже общината го изпраща на нейна издръжка да учи в Солун.

През 1927 г. става редактор на вестник "Маседоан", орган на ЦК и Задграничното представителство на ВМРО, издаван в Женева на френски език.

"Дядо ми е знаел 12 езика, което е уникално, френският му е бил като роден", споделя неговият внук. Симеон Евтимов е имал контакти с различни общественици и политици от Европа, бил е в кореспонденция с Ромен Ролан, познавал се е с хърватският политик Анте Павелич.

Не случайно са го наричали "външният министър" на ВМРО. Ранен е на 28 декември 1932 г. на площад "Батенберг" и умира на 31 декември.

Убийството му е едно от последните и най-големи покушения при затихващите братоубийствени борби между протогеровистите и михайловистите във ВМРО.

"Фамилно" започва в 10:20 ч. по телевизия Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

3

до 1

преди 10 месеца

ти сръбски фашист ли си, че дрънкаш такива глупости? или комунист ***? чудо голямо, че гръмнали един сръбски джелат, който се е забавлявал да бие 9 годишни български момичета по площадите, само защото са българки. и благодарените на тази 'терористична' организация днес сандански, петрич, кюстендил, банско са БЪЛГАРСКИ ГРАДОВЕ. щеше да пльокаш на гръцки или сръбски и да се чудиш защо баба ти и дядо ти си говорят на неразбираем славянски вкъщи.

2

Анонимен

преди 10 месеца

До Анонимен 1
Когато Отечеството е поробено,трябва да се грабне пушката,иначе нямаше да можеш да драскаш тук сега.

1

Анонимен

преди 10 месеца

ВМРО Е ЕДНА ОТ НАЙ - ТЕРОРИСТИЧНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ОРГАНИЗАЦИИ В ЦЯЛА Европа.
ЧЕТ НЯМАТ ТЕРОРИСТИЧНИТЕ АКТОВЕ, БОМБЕНИ АТЕНТАТИ, УБИЙСТВА И ПР.