Тони Христов. Снимка: TV7

Поредният напуснал „Къртицата“ е Тони Христов. Любопитна е причината, заради която той е влязъл в шоуто. Не за да търси известност, а да направи реална преценка на представите си за себе си и да разбере дали те се разминават с реалността.

До какъв извод стигнахте?

Човек може да си мисли, че е Супермен, а да се окаже, че е един напълно заблуден средностатистически гражданин. И в тази насока не казвам, че съм се мислил за супергерой, но най-вероятно съм се надценявал. След два месеца и половина прекарани в „Къртицата“ се появи една такава вероятност. Целият ми престой бе съпътстван от контузии. Иначе съм доволен, че издържах толкова дълго време в затворено пространство. По някакъв начин се смирих. Направих неща, които не съм подозирал, че мога. Не съм бил в казарма и сега усетих атмосфера, в която трябва да се подчиниш, включително и на срама от това, че ще се изложиш и че трябва да бъдеш част от някакъв колектив. Мисля, че дадох всичко в игрите, които имахме.

Влязохте в ковчег. Преодоляхте ли страха си към затворени пространства?

Само моментно. Генерално този страх си остава. Пред публика, пред камера, пред вероятността да те видят хора, чието мнение е важно, човек може да направи неща, които при нормални ситуации не би направил. 

Ако вие можехте да избирате кой да е Къртицата, кой щеше да е?

Нямам опит в създаването и менажирането на реалити формат, но за мен подходящ прототип е Гибона. Най-малко заради годините му хората се притесняват да го обвинят. Другото, което е, той се оказа доста корав. В неговите възможности е да направи почти всичко, което е дадено като задача и същевременно никой да не го обвини, защото пък има обективни причини за това нещо. Също той е достоен да се впише във всяка една група, макар и не много дълготрайно и е способен да промени везните в някаква посока като промени мнение, поради опит и години, даже и заради това, че някой може да го подцени.

Докато бяхте в „Къртицата“, имаше избори. 

Слабо бяхме информирани със случващото се в държавата. Аз се чувствам политически ангажиран човек, дотолкова доколкото за правото на глас човечеството се е борило. Всеки един глас е важен в такъв момент. Не съм бил от избирателите на политическите формации, които в момента присъстват в парламента, но това не ми пречи да имам добри очаквания от правителството, което е сформирано сега. Политическите ми пристрастия са други, но трябва да се види какво правят тези хора, които са сега на власт. Поне за някакъв период и тогава да се прецени. Според мен предното правителство не беше успешно. Въпреки успехите, които имаше в много насоки, те бяха по-скоро свързани с нашата интеграция в ЕС, където сме задължени да правим определени неща, за да не загубим пари. Но на средностатистическия българин, който има дребен до среден частен бизнес, обстановката повлия негативно.

Вашият бизнес в момента не се развива по начина, по който искате.

Да кажем,  в момента той е на 20-30 процента от това, което е бил преди пет години. Това е показателно.

Мислите ли, че в България хората очакват само политиците да вършат нещата?

Не знам кой какво чака, но при нас, докато няма ефективен контрол над управлението, който да бъде гъвкав, тази ситуация може да продължи още 50 години. Няма алтернатива. Не мисля, че има нещо лошо в това, ако ти се предлагат някакви възможности, да се възползваш. Не изключвам и себе си от това. Толкова почтени хора вече не съществуват. Трябва да имаш или изключителен морал, или да си луд, за да не направиш нещо. Но не може безконтролно да правиш каквото си искаш в една цяла държава.

Ще продължите ли да следите предаването?

Няколко момента са ми интересни. Другите по-атрактивни вече съм преживял. Нещата в предаването генерално бяха добре. Имаше разминаване в тази част, в която ни бяха казали, че няма да се търсят по-скандалните моменти, които неминуемо ще съпътстват едно такова дълго съжителство с толкова хора. Все пак, когато ние им ги сервирахме по удобен начин, си мисля, че най-нормално е да ги използват.

Оттук насетне...

Животът продължава, както е бил.

Какъв е бил Тони преди "Къртицата"?

Тони преди Къртицата е същият, като и след. Няма разлика. Той си е нещо като константна величина в последните 20 години. Той е един нормален, морален, отговорен, леко разглезено мързелив и в крайна сметка човек, на който ако си по някакъв начин близък, може да разчиташ винаги.

С кого се сприятелихте в предаването?

Вътре имаше много приятни хора. Всички са изградени силни личности, дори тези, които на мен не ми допадат. Кастингът е успешен. Направи ми силно впечатление Азис. Имах съвсем други очаквания към този човек. Може така да продължа с Николета и Емануела. Тези хора получават пренебрежително отношение от много голяма част от българите, защото нещата в медиите са едни, а реално като поживееш с тях, виждаш, че ситуацията е друга. И видях, че няма нищо случайно в успеха. Тези хора притежават необходимите качества за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase