Ако има въпрос, който феновете на Huawei си задават в последните години, това е кога ще свърши драмата с услугите на Google. От 2019 г. насам компанията е обект на американски санкции, които ѝ позволяват да ползва мобилната операционна система Android, но ограничават достъпа ѝ до другите услуги на Google. Изкушенията от мощните камери, батерии и свръх устойчиви материали и други иновации, които продължаваме да виждаме в новите модели на марката вървяха заедно с определени съмнения у потребителите дали ще могат да използват смартфона си пълноценно, по начина, по който са свикнали. За нас в България е огромно предимство, че практически всички банкови приложения и много други ключови местни услуги вече са напълно интегрирани в AppGallery, същото важи и за болшинството глобални приложения. Но някои хора, особено тези, които са се сраснали с услугите на Google, все пак трябваше да правят известни компромиси, особено по отношение на логването с Google акаунта си.

Марката обаче продължава да има много фенове, както сред обикновените потребители, така и в средите на софтуерните разработчици, които предлагат разнообразни решения на проблема. Най-новото от тях ни зарадва с непостигната досега индуктивност и естественост на работата си, пестеливостта по отношение на системни ресурси, и цялостна гладка работа. Всъщност дори не е нужно да знаете името му, за да започнете.
Все пак ще ви го кажем, казва се Gbox - приложение на трета страна, което е интегрирано в магазина за приложения Huawei AppGallery. То е ключът към достъпа до софтуерния пакет Google Mobile Services (GMS), който стои в основата на т. нар. Google приложения, но и не само на тях. Ако сте фенове на стрийминг услугите например, вече лесно можете да инсталирате HBO Max на смартфон на Huawei, без да се налага да търсите заобиколен път за това – случва се директно през AppGallery.

 
Как работи?

Най-простият отговор е: почти невидимо. Ще се сблъскате с Gbox само първия път, в който тръгнете да инсталирате приложение на Google. Ако напишете в търсачката на Huawei AppGallery - YouTube, Google Photos или името на друга услуга или приложение, което търсите, веднага ще ви излязат резултати и опция да го инсталирате. Когато я изберете, ще излезе изскачащ прозорец, който ще ви поиска разрешение да инсталира Gbox. Самата инсталация трае няколко секунди, а оттук насетне забравяте за този невидим помощник. Всъщност той ще се появи като зелена икона някъде на екрана ви и не трябва да го триете, защото той ще продължава да помага, да се грижи за актуализациите на приложенията, които го използват, за това да сте логнати в Google акаунта си – достатъчно е да го направите само за първото инсталирано така приложение. Да се върнем на инсталирането на исканото от вас приложение – процесът ще завърши, след като сте дали всички разрешения, поискани от  Gbox, и можете да започнете да го използвате, както обикновено става с всяко устройство с услуги на Google. Хубаво е, че инсталирането на Gbox и логването в Google акаунта ви се случва само с първото инсталирано от вас Google приложение. Следващия път Gbox вече си е там и си работи, и инсталацията става още по-лесно и бързо.

 
Цялата идея е потребителите да свалят услугите на Google по същия начин, по който биха го направили от друг от големите магазини за приложения. И се получава страхотно!

Всички приложения, които се свалят с помощта на Gbox, са отбелязани с малко сиво лого на услугата, позиционирано върху иконката на самото приложение.

Кое е основното предимство?

В сравнение с предишни решения, това натоварва хардуера на телефона много по-малко и разликата е особено осезаема при по-достъпните ценови модели. Тук се включва и изразходването на батерията – сега то е много по-икономично. Може би най-голямото предимство обаче е интуитивната работа с телефона, максимално близка до преди санкциите. Решението работи почти неусетно за потребителя, единственото, което се изисква, е да го разрешите при първото инсталиране, и да не го изтривате след това. Тъй като Gbox реално е приложение в AppGallery, то е минало през всички обичайни нива на проверка на сигурността, така че нямате място за притеснения и в това отношение. И още нещо – няма никакви реклами.  

Трябва ли да имате някакви специални настройки на телефона?

Най-важното е да актуализирате AppGallery и да зададете, че сте базирани в България. Това се случва от настройките на Huawei AppGallery (Me-> Settings -> Country), както и от настройките на телефона.

Вероятно сте въвели страната още при първото си логване в телефона, но за всеки случай е добре да проверите, за да си гарантирате, че всичко ще работи гладко.

Кои приложения са налични?

Със сигурност онова, което се питате, е дали ще намерите всичко, което ви трябва. До огромна степен, да. В последните години, откакто активно развива AppGallery, Huawei не спира да увеличава броя на приложенията в магазина, включително залагайки на много локални решения. От портфолиото на Google ще откриете Google Maps, Google Translate, Google Photos, Google Docs, Google Sheets and Google Slides, Google Drive, Google Classroom, Google News, YouTube,YouTube Music, Google Earth и Google One.

 
Споменахме видео стрийминг платформите, част от които също се нуждаят от Gbox – от тях вече са налични Disney+, HBO Max и Amazon Prime Video. Има избор и от още куп други решения като Duolingo, Discord, Airbnb, Dropbox и още. Всяко инсталирано приложение се появява със своя иконка на основния екран, както се случва обичайно.

Всички тези приложения и новите, които компанията добавя непрестанно, получават всички актуализации директно през AppGallery. В AppGallery, когато сте на Gbox и изберете „От същия разработчик“, ще видите всички приложения, които са облагодетелствани от него, и вярваме, че те ще се увеличават, така че ако все пак нещо търсите и на намирате по този начин – следете.

Колко важно е всичко това?

Благодарение на приложението Gbox, което вече позволява директно търсене на свързани с Google приложения в Appgallery, се слага край на търсенето на заобиколни пътища за достъп до услугите на Google или други западни компании. Въпросът „Какво да правя с телефон на Huawei без услуги на Google“ вече е напълно излишен. Всичко е там и е на клик разстояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase