САЩ се готвят да забранят със закон приложението TikTok, а в Европа засега рестрикции има в няколко държави за административни служители.

Зад Океана виждат в платформата заплаха за националната сигурност.

"В Америка имат огромни притеснения, вероятно са подплатени с данни и факти, че TikTok се използва от китайското правителство да шпионира и да събира лични данни на американци. Това е причината да обмислят такъв закон. По отношение на сигурността на децата в приложението – всички онлайн рискове са налице", заяви Антоанета Василева от Националната мрежа за децата пред Bulgaria ON AIR.

Според киберексперта Константин Веселинов те събират данни за потребителите и ние сами се съгласяваме с условията при регистрацията.

"Данните за нас са включително какво гледаме, какво публикуваме, на какви теми, какво тагваме, какво харесваме, какво споделяме", уточни Веселинов.

Василева смята, че TikTok е много интересен за децата заради възможността да създават съдържание бързо, без да имат специални умения.

"Най-големият проблем на TikTok е, че те не успяват да засичат деца под 13 години с профили, защото лъжат за годините си. Все по-малки деца, дори и първи клас, са в TikTok и влиянието, което има мрежата върху тях, е много по-голямо, защото те не са пораснали, нямат развити умения да различават критично информацията", посочи Василева.

Тя отбеляза и че понякога родителите са контролиращи, но децата зад гърба им си правят профили и добави, че най-устойчивият подход са разговорите с децата и да им се обясни, защо е опасно да имат профил под 13 години.

Василев пък препоръча децата да внимават къде влизат и да не отварят файлове, които са прикачени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase