Ново приложение за смартфон позволява на потребителите да си пишат с известни исторически личности. Чатбот с изкуствен интелект симулира гледните точки по различни теми на знакови фигури от Бейб Рут, през Адолф Хитлер и дори до Исус, съобщава NBC News.

Приложението, наречено Historical Figures, е създадено от 25-годишен софтуерен инженер на Amazon и е опит за надграждане на технологиите за изкуствен интелект и по-конкретно за усъвършенстване на софтуера ChatGPT, който се появи преди по-малко от два месеца.

Приложението стартира през първата седмица на януари и вече има над 9000 регистрации, казва създателят Сидхант Чада. Чрез апликацията потребителите могат да си пишат с 20 хиляди исторически личности.

Historical Figures обаче вече повдига и въпроса доколко е ползотворно ползвателите му да могат да комуникират с Хитлер, например, или с Исус заради опасения на идеологическо или религиозно ниво.

Чада отбелязва, че се вслушва в критиците, работи върху подобрения и че в крайна сметка би искал приложението да бъде полезно за ученици, които са разочаровани от пасивното учене в училище.

Но технологията далеч все още не е съвършена, посочват потребители, които споделят скрийншот от разговорите си с историческите фигури.

Докато някои се наслаждават на чатове с Бийтълс и Исус, то други хора разпитват някои от най-известните личности в историята за масовите убийства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase