Снимка: БГНЕС

Огромен астероид се насочва към Земята. Планетата ни се изправя пред десетки приближавания на астероиди всяка година, като някои учени изобретяват амбициозни, но скъпи технологии за избягване на астероидни удари с помощта на разбиването им, докато други предполагат, че човечеството ще продължи да бъде в опасност, освен ако не започнем да колонизираме космоса.

Следващият вторник близо до Земята ще премине астероид с широчина 1,06 км, като НАСА го категоризира като "потенциално опасен астероид" поради неговия размер и траектория, предава БГНЕС.

Открит за първи път от австралийския астроном Робърт Макнаут през 1994 г., космическият камък е наречен "Астероид 7498 (1994 PC1)" и ще премине на около 1,9 млн. км от планетата. Това може да изглежда много, но в огромната пустота на космоса всъщност е доста близо. Например Марс, планетата, която космическите агенции, милиардерите и астрономите по света се стремят да изучат и изследват, се намира средно на около 342 млн. км от нашата планета.

Любителите на астрономията ще могат да наблюдават "Астероид 7498" при преминаването му с помощта на малки търговски телескопи. EarthSky.org предоставя повече подробности за очакваната траектория на космическата скала, като според изданието тя би трябвало да се вижда на фона на звездите, докато преминава покрай нашата планета, поради огромния си размер и близост.

Очаква се това да бъде най-близкото доближаване на астероид до нашата планета за повече от 200 години. Някои авантюристи, отчитайки научни предположения за смяна на траекторията му и съответно опасност от директно насочване към Земята, предлагат: "Време е да се обадим на Брус Уилис!", визирайки ролята му на унищожител на астероид в хита "Армагедон".

Коментари Напиши коментар

82

Анонимен

преди 6 часа

Ми 1,9 милиона километра от Земята си е доста близко. Особено ако го е пресметнал някой като нашия математик Витанов - като нищо може да е добавил няколко нули и да е объркал десетичната запетая...

81

Анонимен

преди 1 ден

А дано се е насочил към редакцията на Днес , че бълват само глупости.

80

ДемоН РАТ

преди 1 ден

ДемонРАТите веднага ще въведат нов ванък да се борят с вселенските астероиди. Бил гейц ще почне да пръска Земята, белким астероида не я види и я отмине