Снимка: Bloomberg

Изкуственият интелект може да се справя особено добре в тясноспециализирани задачи като играенето на шах, но все още не може да прави повече от едно нещо достатъчно качествено. Едно седемгодишно дете има много по-голям интелект от която и да е от днешните системи с изкустен интелект например.

Машините стават все по-умни и по-умни с всяка година, но изкуственият интелект тепърва трябва да отговори на еуфорията около него, която създадоха някои от най-големите технологични компании в света, пише CNBC.

Гари Маркъс, учен, продал стартъп за изкуствен интелект на Uber и в момента изпълнителен председател на фирмата Robust AI, твърди, че най-важните пробиви в изкуствения интелект през 2022 г. вероятно ще са такива, каквито светът по-скоро не очаква.

„Цикълът от лабораторно откритие до използването на практика може да отнеме години“, посочва той, допълвайки, че в областта на дълбокото обучение все още има да се извърви дълъг път. Дълбокото учене е област на изкуствения интелект, която се опитва да имитира активността в словете неврони в в мозъка, за да научи как да разпознава сложни модели в данните.

Маркъс вярва, че най-важното предизвикателство пред изкуствения интелект в момента е „да намери добър начин да комбинира цялото огромно световно знание в областта на науката и технологията“ с дълбокото учене. В този момент „дълбокото учене не може да се справи с цялото това знание и вместо това продължава да се опитва и опитва да научи всичко от нулата“, посочва той.

„Прогнозирам, че ще има напредък по този проблем тази година, който в крайна сметка ще бъде трансформиращ към това, което нарекох хибридни системи, но ще минат още няколко години, преди да получим големи дивиденти от това“, допълва Маркъс. „Нещото, което вероятно ще видим тази или следващата година, е първото лекарство, в чиято разработка изкуственият интелект ще играе съществена роля“.

„Алгоритмите с изкуствен интелект са добри в подхода към отделни задачи, или задачи, които включват малка степен на променливост“, твърди Едуард Грефенстет, изследвател в Meta AI, преди известна като Facebook AI Research.

“Въпреки това реалният свят включва значителен потенциал за промяна, динамика, която не можем да уловим в рамките на нашите алгоритми за обучение, което води до крехът интелект“, допълва той.

Изследователите започнаха да показват, че има начини за ефективно адаптиране на методите за обучение на изкуствения интелект към променящата се среда и задачи, което води до повече стабилност, посочва Грефенстет. Той вярва, че ще има повече промишлени и научни приложения на такива методи, които ще доведат до „забележителни скокове“ в напредъка.

Въпреки че изкуственият интелект трябва да извърви дълъг път, преди да бъде постигнато нещо, наподобяващо нивото на човешкия интелект, това не спира компании като Google, Facebook (Meta) и Amazon да инвестират милиарди долари в наемането на таланти в тази сфера, които потенциално могат да подобрят всичко – от търсачките до гласовите асистенти, така че да ги пригодят за т.нар. метавселена.

Антропологът Бет Синглър, който изучава изкуствения интелект и роботите в Университета на Кеймбридж, коментира, че твърденията за ефективността и реалността на изкуствения интелект в пространствата, които сега се наричат метавселена, ще станат по-често срещани през 2022 г., тъй като в областта се инвестира все повече, а обществото започва да разпознава „метавселената“ като термин и концепция.

Синглър също така предупреждава, че през 2022 г. може „да се дискутира прекалено малко“ ефектът от метавселената върху „идентичността, обществата и правата“.

Целият анализ четете в Investor.bg
 

Коментари Напиши коментар

23

Веселинъ 7112136860

преди 3 дни

Изкуственият интелект никога не може да замени Човешкият такъв. Употребата на изкуствен интелект ще доведе до извращение Човечеството. Нищо изкуствени не носи в себе си приятност,любов,състрадание,милост,братство,сестринство,майчинство,бащинство...

22

Ямболски цървул

преди 3 дни

За такива пишещи такива пропагандиращи статии за злото се знае какво ще е бъдещето.А за злото(изкуственият интелект),не трябва да го допуснем!

21

бай Стамат

преди 2 седмици

Мъж се прибира вечерта в къщата си, управлявана от изкуствен интелект.- Алекса, запали осветлението!- Аз съм Сири, коя е Алекса?- Добре, Сири, запали осветлението!- Викни си Алекса да ти го запали.