Снимка: БГНЕС

Американските телекомуникационни гиганти AT&T и Verizon се съгласиха да отложат внедряването на 5G мрежа поради опасения, че тя може да попречи на оборудването за безопасност на полетите, предаде АФП.

Още по темата

AT&T потвърдиха отлагането в изявление, и допълниха, че по искане на министъра на транспорта Пийт Бутигиг, „доброволно са се съгласили да отложат въвеждането C-Band 5G услугите с две седмици“.

„Знаем, че авиационната безопасност и 5G могат да съществуват съвместно и сме уверени, че по-нататъшното сътрудничество и техническата оценка ще отстранят всички проблеми“, казаха от компанията.

Отлагането идва ден след като AT&T и Verizon отхвърлиха искането за отлагане на внедряването на 5G технологията, насрочено за сряда, което накара авиокомпаниите да заплашат със съдебни действия.

В последния момент е постигнато проектоспоразумение първо с телефонния оператор AT&T, а след това и с Verizon за отлагане на внедряването на техните нови 5G честотни ленти.

Авиационните регулатори изразиха опасения, че новата система може да попречи на устройствата, които самолетите използват за измерване на височина, и въвеждането - първоначално планирано за 5 декември, вече беше отложено веднъж.

Честотните ленти 3,7-3,8 GHz бяха предоставени на AT&T и Verizon през февруари след оферта за десетки милиарди долари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase