Снимка: БГНЕС

Нито един от известните на учените астероиди не заплашва да се сблъска със Земята през следващите сто години, заяви заместник-ръководителят на НАСА Томас Зурбухен.

НАСА планира да изстреля космическата сонда DART към астероида Диморф в сряда. Миниатюрният космически кораб ще се разбие в астероида, за да се тества технология за защита на Земята от вероятен бъдещ сблъсък с астероид, предава БГНЕС.

"Бъдете сигурни, че този астероид не е и няма да бъде заплаха (за Земята). Нито един от обектите, които познаваме днес, не представлява заплаха през следващите около сто години", заяви представителят на НАСА.

Той подчерта, че учените "знаят само за 40% от обектите, които са по-големи от 140 метра".

"Повечето от тях, около 60%, все още не сме открили", отбелязва Зурбухен.

Мисията DART, задвижвана от ракетата Falcon 9 на SpaceX, е планирана за изстрелване на 24 ноември, а стълкновението на космическия кораб с астероида е планирано за септември-октомври следващата година.

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 3 дни

Е сега либерастията с какво ще смени провалената си лъжа за глобалното затопляне? Е, НАСА, изобщо не ги жалите, имайте малко милост!

34

Анонимен

преди 1 седмица

Заплаха може и да няма, но нужда има. И то голяма. Да ни треска и да се свършва с тая мъка неземна. Аз лично вече не искам да живея в тази все по-изчанчена цивилизация.

33

Вангелия

преди 1 седмица

тия дето пасат кравите, шом кажуват така, значи скоро ке ни удари ...