Снимка: БГНЕС

Изглежда, че светът приема сюжетните линии на хитовия филм "Black Mirror" по-скоро като ръководство, отколкото като предупреждение.

"Ghost Robotics" показа своя четириног подобен на куче "робот убиец", който е оборудван с автономна пушка със специално предназначение. Предимството на четирикракия робот вместо този на колела е, че той може да се движи по-добре по различни терени, като неравни повърхности или стълби. И за да стане още по-интересно, самата пушка има 30-кратно оптично увеличение, термокамера за насочване в тъмното и ефективен обсег от 1200 м.

Той е създаден в сътрудничество със "Sword International", специалист в областта на малките оръжия, и беше показан за първи път тази седмица на годишната конференция на Асоциацията на армията на САЩ през 2021 г.

Главният изпълнителен директор на "Ghost Robotics" Джирен Парих отхвърли идеята, че роботът в стил Терминатор е автономен, според "New Scientist". Той заяви, че винаги има човек, който да го контролира.

Подобни четириноги роботи предизвикаха наскоро възмущение в Америка.

В края на миналата година полицейското управление на Ню Йорк започна да използва "Спот" - кучеподобен робот, произведен от "Boston Dynamics". Те го боядисаха в синьо и го преименуваха на "Digidog". Той остана почти незабелязан, докато нюйоркчани не започнаха да го забелязват в природата и да публикуват видеоклипове в социалните мрежи. Малко след това отделът върна робота на производителя му.

"Това е някакъв Робокоп, това е лудост", беше реакцията през април на конгресмена демократ Джамал Боуман.

Той беше един от няколкото нюйоркски политици, които се изказаха, след като широко разпространен видеоклип показа как роботът се разхожда заедно с полицаи, които се отзовават на сигнал за домашно насилие във висока обществена жилищна сграда в Манхатън. Дни по-късно, след допълнителен контрол от страна на избрани градски служители, отделът заяви, че прекратява договора за наем и връща робота.

На Хаваите също се надигна гняв, след като стана ясно, че бездомни жители на държавен палатков лагер в Хонолулу са били сканирани от същия робот. Полицията в града заяви, че това е по-безопасен начин за проверка за симптоми на COVID-19. Но местните защитници на гражданските права твърдят, че използването на робота дехуманизира някои от най-уязвимите жители на града.

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 месец

До До 7 - Тохй тоя мсутачките реши, че разбира от военно дело и си игнорира съветите на армията, така че се моли, следващия да е толкова надъхан, че иначе лошо.

18

Анонимен

преди 1 месец

"Роботи има от 70-те год на миналия век. В индустрията и армията." - Ок, има, ама пич - Lego Mindstorm е "високотехнологична система", српямо всичко от 70 до 90-те. Засега има проблем, защото е трудно да се набавят нови кадри за тази индустиря. Повечето са доста чинежени женички и не сикат, да правят кilelrbots,a az, aко трбява да съм честен, си мисля че е СУПЕР ЯКО и нямам търпение, да зпаонча работа по подобрни проекти ;)

17

До 7

преди 1 месец

Абе той един с мустачки мислеше така...ама немцоландия бе сцепена на две в следващите 50г....така че по полека с технологиите...